Senaste nyheter
Hem / Katt / Artros hos katt kan vara svårt att upptäcka

Artros hos katt kan vara svårt att upptäcka

Katter är väldigt duktiga på att dölja när de är sjuka eller skadade. Därför kan det vara svårt att veta om en katt lider av artros. Symtomen är ofta diffusa och det är inte alltid lätt att se om en katt är halt. En speciell tryckmätningsmatta har tagits fram för att lättare kunna se om katten felbelastar tassarna.

Artros hos katt kan vara svårt att upptäcka

Vid artros bryts ledbrosket ner och skelettet blir blottat och känsligt, vilket i sin tur kan leda till smärta.

Artros hos katt kommer ofta smygande och katten har en förmåga att kunna anpassa sig efter smärtan som kommer gradvis. Det är inte alltid de visar symtom på hälta utan det kan t.e.x yttra sig i humörsvängningar, att katten fräser när man klappar den eller att den uppvisar ett allmänt förändrat beteende. Djurägaren kanske söker veterinär för att katten börjat kissa bredvid låda, vilket kan bero på att den kan ha svårt att komma över kanten.

När kattägare söker veterinär åt sin katt på grund av smärta eller att katten rör sig på ett annorlunda sätt är det vanligt att artros är orsaken. Om en veterinär undersöker en katt för artros består undersökningen både av ägarens uppgifter, men det görs även en klinisk undersökning och röntgen hos veterinär. Trots det kan det vara svårt ibland att ställa diagnos eftersom katter är skickliga på att dölja när något är fel. Dessutom överensstämmer inte alltid resultaten från den kliniska undersökningen med resultaten från röntgenundersökningen.

” Det har alltså funnits ett stort behov av säkrare metoder för diagnos av artros hos katt och för utvärdering av effekten av smärtlindrande behandling, säger Sarah Stadig, som snart ska försvara sin doktorsavhandling på detta tema”.

Sara Stadig är veterinär på SLU och har tillsammans med sina kollegor använt sig av en tryckmätningsmatta för att kunna se hur katten går. Likt hunden lägger katten mer belastning på frambenen när den går. Tillsammans med detta och olika frågeformulär som kattägaren får fylla i ska man kunna mäta kattens smärta. Man har jämfört hur friska katter och katter med artros skiljer sig åt i sin gång.

*En iakttagelse i studien, som finansierats av Agria och Svenska Kennelklubben, är att många katter som drabbas av artros är överviktiga. Just sambandet mellan artros och övervikt är studerat på hund och människa, men ännu inte på katt. *

När diagnosen sen är ställd kan man fokusera på hur man ska kunna underlätta kattens vardag. Det finns en hel del man kan göra både medicin och anpassningar i hemmet, vilket ger katten en bättre livskvalité.

Fem sätt att underlätta för en katt med artros:

  • Kontrollera kanten på kattlådan. Om det går ta bort kanten eller skaffa en lägre låda som katten lättare kan sig i och ur.
  • Ha mat och vattenskålar på ett lättillgängligt sätt så att katten inte behöver hoppa upp eller böja sig neråt. Det finns små ställningar att köpa som ser till att matskålarna är i lagom höjd.
  • Se till att din katt är i normalhull. Övervikt leder till ytterligare belastning.
  • Be veterinären skriva ut smärtstillande och antiinflammatoriskt vid behov.
  • Se till att kattens sovplats är mjuk och avlastande för lederna.

Källa: *Agria och SLU

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kattens sovplats – hur vill katten ha det?

Kattens sovplats bör vara placerad någonstans i hemmet där det är lite avskilt. Så att …

Hoppa till verktygsfältet