Senaste nyheter
Hem / Hund / Atopisk allergi vanlig allergi hos hund

Atopisk allergi vanlig allergi hos hund

Atopisk allergi

Atopisk allergi är en vanlig form av allergi hos hund. Atopi är en ärftlig sjukdom som inte kan botas utan bara lindras. Här kan du läsa om vilka hundraser som är extra känsliga och hur man kan upptäcka och lindra deras besvär.

För att atopi ska uppstå måste hunden ha mött eller varit utsatt för ämnet någon gång tidigare, så att antikroppar bildats mot dem. Vanliga ämnen som kan utlösa allergi är damm, kvalster, pollen och mögelsvampsporer. Exempel på allergiframkallande födoämnen är ägg, vissa vegetabiliska fetter och animaliska produkter. Foderallergi kan förekomma och visar sig då i klåda. Även sulfa och antibiotika kan ge klåda. För att ta reda på på vad din hund är allergisk mot kan du ta bort misstänkta ämnen i hundens omgivning. Atopi fastställs genom ett allergitest.

Det går inte att bota allergier men det finns sätt att dämpa dem. Det fungerar på många hundar, dock inte på alla. För att ställa diagnosen måste andra  faktorer uteslutas tex skabb, födesämnesallergi eller loppallergi.

På hundar med atopisk allergi brukar symtomen uppstå mellan 1-3 års ålder. Genetiska anlag brukar nästan alltid finnas. I försök på hundar har påvisats att de som är avkommor från två hundar med atopisk allergi, utvecklar atopi före två års ålder. Första symtomet vid atopisk allergi är klåda. Klådan uppstår framförallt i ansikte, ljumskar, armveck och tassar. Hunden river sig själv och blir infekterad.

Idag kan man göra ett blodprov för att fastställa allergi. Bästa behandlingen är att i den mån det går undvika det allergena ämnet, vilket kan vara svårt vid husdamm och husdammskvalster. Bästa klådstillande effekt får hunden av kortison. Idag finns även möjligheten att utföra hypsensibilisering på hund. Hunden får det allergena ämnet injencerat i små doser under en längre tid. Doserna ökas successivt . Många hundar blir symtomfria med hjälp av  hypsensibilisering.

Boxer, dalmatiner och foxterrier hör till de hundraser som är extra känsliga för att utveckla atopisk allergi.

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet