Senaste nyheter
Hem / Katt / Att spinna som en katt

Att spinna som en katt

Uttrycket “att spinna som en katt” används oftast när vi vill beskriva att vi mått eller mår väldigt bra. Men katter spinner faktiskt också när de är oroliga eller upplever smärta. Spinnandet hos katten är fortfarande lite av ett mysterium 
för forskarna, men några framsteg för att förklara detta fenomen har gjorts.

De flesta av oss djurägare har varit med om att en katt hoppar upp i vårt knä, stryker sig mot oss, eller bara lägger sig tätt intill och när vi klappar och smeker katten börjar den spinna. Vi upplever att katten på detta sätt talar om att den mår bra och vill ha mer klappar och kontakt. Det tycks stämma med vad forskningen anser också. Katten spinner delvis som en kommunikation, men det handlar också om rent fysiologiska funktioner.

Forskarna har konstaterat att katten spinner genom periodvisa signaler till struphuvudet och muskler i diafragman. Spinnandet sker både vid inandning och vid utandning i ett konsekvent mönster och till en frekvens på mellan 25 och 150 Hertz. Olika typer av forskning har visat att detta frekvensomfång kan förbättra bentäthet och främja läkning. Denna koppling mellan frekvenserna i kattens spinnande och läkandet av ben och muskler kan innebära hjälp för människan. Förlorad bentäthet och muskelatrofi är ett allvarligt problem för exempelvis astronauter när de vistas längre perioder i nollgravitation. Deras muskel- och skelettsystem påfrestas inte på normalt sätt av stående eller sittande och kan därför atrofiera eller försvagas.

Katten har en förmåga att lagra energi genom långa stunder av vila och sömn och en del av förklaringen till spinnandet kan vara att det är en mekanism som förbrukar låg energi som stimulerar muskler och ben utan rörelse. Att katter har nio liv och att de tycks behålla en imponerande styrka i både muskler och ben trots att de inte ”tränar” kanske är spinnandets förtjänst. Uppfödning och avel på raskatter är en förhållandevis ny företeelse vilket också kan förklara varför katter som ras lider av färre abnormaliteter i benstruktur och muskler än exempelvis hundar. Det kan mycket väl vara så att spinnandet mildrar risken för benskörhet och muskelsjukdomar som ju är vanligare hos våra hundar.

Att frekvenser, vibrationer och energi av olika slag påverkar fysiska kroppar är väl egentligen ingen nyhet – alla har väl hört talas om att glas kan spricka av höga toner – men att använda oss av det inom den förebyggande vården kan väl ändå sägas vara nytt.

Det har också visat sig att vi människor mår bra av att befinna oss i kontakt med en katt som spinner, vårt blodtryck sjunker och vårt nervsystem lugnar sig och vem behöver inte det i dagens stressfyllda samhälle? Alldeles oavsett forskning är jag ganska säker på att de flesta som tagit en tupplur tillsammans med en spinnande katt kan intyga att det är både avkopplande och lugnande.

Paula Jacobsson

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet