Senaste nyheter
Hem / Häst / Att vara medryttare

Att vara medryttare

Att vara medryttare är ett bra sätt att prova på hur det är att ta eget ansvar för en egen häst. Medryttaravtal kan se lite olika ut, och beroende på vilket behov hästägaren har kan antal tillfällen i veckan variera.

Att vara medryttare
Att vara medryttare

Ur hästägarens perspektiv kan det vara bra att ha en eller flera medryttare. Det kan vara bra att få avlastning av någon man kan lita på och det bidrar lite till stallhyran. Ägaren står för ägande och huvudskötsel, försäkring och hovslagare till hästen. Det finns perioder i livet när man inte kan rida av olika orsaker, t.ex. graviditet. Vill man inte sätta ut sin häst på foder, är medryttare ett bra alternativ.

Vem står för vad

Att vara medryttare är som att ta ett steg närmare att äga en egen häst. Tiden kanske inte finns till att äga och sköta om en häst på heltid riktigt än och då är detta ett perfekt alternativ. Dessutom kostar det en hel del att ha egen häst och innebär ett stort ansvar.

En överenskommelse görs mellan hästägare och ryttare vad som ska gälla och det är bra om man skriver ett kontrakt på vad som ingår i medryttarens ansvar. Brukligt är att medryttaren tar ansvar för hästens skötsel, omvårdnad och motion de  dagar som avtalats. Beroende på vad hästägaren har för behov kan också rengöring och skötsel  av hästens tillhörigheter ingå i avtalet.

Ägaren står för att hästen är försäkrad och ansvarar för inköp av utfodring, skoning samt eventuella veterinärkostnader.

Vad kostar det att vara medryttare?

Det kan variera en hel del i kostnad att vara medryttare och en del får t.o.m. betalt beroende på kunskapsnivå. Hästägare ser det på olika sätt. Får de hjälp med att utbilda hästen kan det vara svårt att  ta betalt, medan andra hästägare ser det som ett sätt att få in en del av stallhyran. Oavsett vilket är det viktigt att man från början tar med villkoren i avtalet så att det inte blir några missuppfattningar.

Som medryttare är det viktigt att veta t.e.x vilken försäkring som skyddar och hur lång uppsägningstid man har på avtalet. Vad som händer om hästen blir långvarigt sjuk, vem som då står för omvårdnaden.

Att hitta en medryttarhäst

Att vara medryttare
Att vara medryttare

Att hitta en medryttarhäst och vice versa är inte alltid helt enkelt. Som hästägare har man ofta ganska tydliga riktlinjer för hur man vill att ens häst ska skötas. Det är vanligt att man annonserar åt båda hållen på olika annonssajter som t.e.x på Hästnet. Redan i annonsen bör man tydligt skriva vad man förväntar sig och göra en klar presentation.

Man kan även åka ut till olika stall och prata med dem som är där samt sätta upp lappar. Då ser man hur miljön verkar, om det finns ridhus och man kan passa på att fråga om hur ridvägarna ser ut.

För att inte ta upp onödig tid så är det bra att vara så tydlig och specifik som möjligt i sin annons.

Bra saker att ta upp i annonsen när du söker medryttarhäst är: hur gammal du är, hur lång du är och hur mycket du väger. Det är också bra att skriva vad du har för erfarenhet, hur länge du har ridit och om du varit medryttare tidigare. Har man speciella krav på hästen bör det också uppges redan i annonsen.

Bra saker att ta upp i annonsen för den som söker efter medryttare är: Max vikt och längd på den tilltänkta medryttaren. En utförlig beskrivning av hästen och vad du förväntar dig att medryttaren ska göra och hur ofta. Det kan även vara bra att ha med om hästen ”bara” ska motionsridas eller om den ska tränas till något speciellt ändamål.

Är båda parter tydliga mot varandra från början om vad de har för förväntningar finns det goda chanser att medryttaravtalet kommer att fungera.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Foto: Från bloggen Neapocalypse

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet