Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Bamse och hans vänner!

Bamse och hans vänner!

I Hälsingland, närmare bestämt i Alfta ligger en gammal hälsingegård där hunden Bamse, en stor svart blandrashanne med minst sju olika raser i sig bor och verkar. Ja, han har förstås hjälp av Uffe Östning, Suzanne Johansson och Oscar, men det är han som har koll på allt och övervakar aktiviteterna. Gården har gått i arv i generationer och Uffe och Suzanne har bott där sedan 1989.

Ute på gården i en hage går Rolf och Flora. Rolf som fyller 20 år den första maj är en British Spotted hingst, med ungefär en knapp meter över manken. Han ser ut som en miniatyr av Pippi Långstrumps häst Lilla Gubben. Med sig har ett par av sina tjejer, men Flora, hans käresta sedan länge är alltid med honom. Flora är dräktig och ska föla under våren. Rolf är trots sin ringa höjd över havet helt övertygad om att han är lika stor och mäktig som en ardenner. När Suzzie tog hem en annan hingst blev Rolf mycket upprörd och visade med all kraft han har att han är hingst på gården och ingen annan behöver göra sig besvär. Rolf och Flora får ibland åka med Ulf och Oscar när de åker ut på marknader och låter barnen rida på hästarna, klappa kaniner eller lamm. Hästarna är vana och erfarna och visar alltid barnen runt omkring dem stort tålamod.

Hästgårdar

På en närliggande gård går de andra hästarna, nu är det fyra ston som är dräktiga, en travare, Angel Ride ska föla i juni, en nordsvensk travare Elin nedkommer lite senare och två ridhästar Subaro och Michel får sina föl lite senare under våren. Hästarna har vidsträckta hagar att ströva i och blir väl omhändertagna av Suzzie som har lång erfarenhet av hästar.

Förutom hästar har paret en flock får, nio ankor, fyra kaniner och femton höns. Nu under lamningssäsongen har Bamse fullt upp med att kolla att fåren sköter sig. En av tackorna fick två lamm och vägrade ta hand om mer än ett, så lilla Pandy, fick följa med hem till huset redan när hon var en halv dag gammal. Suzanne får ge henne nappflaska varannan timme och dessemellan sover hon, tar lite vingliga promenader under Bamses överinseende och är allmänt bara charmig. Bamse är mycket noga med vem som får hålla i Pandy och både tvättar henne och vakar över henne för att vara säker på att hon har det bra. När hon har fått lite styrka kommer Pandy att få prova att återgå till flocken igen. Men just nu tycks hon nöjd med att ha en människa som mamma och Bamse till barnvakt.

Hästgårdar

ankor

Det är långa dagar för Suzzie, Ulf, Oscar och Bamse. Dagen börjar ofta före sju med mockning, utfordring och tillsyn och fortsätter med allehanda göromål till sista kontrollen framåt sju åtta på kvällen. Det är inte helt lätt att få det hela att gå ihop men Uffe använder ibland sin tid till att idka häst- och djurhandel genom att köpa exempelvis hästar där ägarna ”tröttnat” eller växt ur sin ponny och säljer dem sedan vidare till ridskolor eller till privata ägare. Ofta kommer det djur som haft det svårt, ägare som inte givit sina djur tillräckligt med mat så att de är magra och svaga. Det är skrämmande att se att så många människor skaffar sig djur helt utan kunskap om att de är kännande varelser som behöver både föda och omtanke.  Under Suzzies beskydd är det i alla fall många som återhämtar sig och återfår sitt förtroende för människor.

Paula Jacobsson

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet