Senaste nyheter
Hem / Vall-, boskaps- och herdehundar / Bergamasco / Bergamasco-månadens hundras

Bergamasco-månadens hundras

Vi meddjur har varit i kontakt Katarina Hallefjord Skogov i Tranås för att få en rasbeskrivning på en bergamasco. Katarina tog hjälp av Anita Lindquist i Oxelösund som är en riktig eldsjäl och är en av de drivande att få rasen till Sverige.

Bergamasco ser ut att vara en mycket annorlunda ras, hur kom ni att falla för just denna?

Som du säger så är det en annorlunda ras på många sätt. Det kanske är det som tilltalar en del människor, dock inte alla.

Var härstammar rasen ifrån?

Det är en mycket gammal Italiensk ras som funnits väl bevarad i de italienska alpbyarna. Svenska Kennelklubben anser att det KAN vara den äldsta rasen som finns bevarad.

Är bergamasco en vall- eller en fårhund och vad används hundarna till?

Det är en Vall och herdehund vilken innebär att den förflyttar hjordar men sedan även vakar över den från rovdjursangrepp.

Dess päls är väl både svår att borsta och hålla ren? Hur gör man?

Pälsen är mycket lik en fårpäls. Runt ett års ålder så växer en ullmatta ut i botten av valppälsen. När man kan se att denna ullmatta börjar att vilja dela på sig så öppnar man upp vid dessa ställen för att påskynda processen så att de får luft till skinnet. Hos ett får som inte klipps kan man även se dessa ”skivningar” i pälsen. Får måste dock klippas minst en gång per år enligt lag.

Kan du berätta om rasens historia? Finns det många exemplar i Sverige?

Som sagt rasen har funnits uppe i italienska alpbyar under oöverskådlig tid. De har ALLTID varit tillsammans med en herde vilken gjort rasen mycket beroende med samspelet med människor. Dessa herdar med sina bergamasco gick runt till bönderna i byarna och erbjöd sig att ta hand om deras fårhjordar driva upp dem på fjällsluttningarna till nya betesmarker. Där vakade de sedan tillsammans över fåren hjälptes åt med lamning och omhändertagande av sjuka djur. Det finns mellan 75-80 bergamasco i Sverige vilket är betydligt mer än i de andra nordiska länderna.

Förekommer den i andra länder?

Javisst det är ju en italiensk ras men inte ens i Italien är den speciellt vanlig. Där och i de gränsande alpländerna kanske det finns ca 1500 exemplar. I USA finns ca 450 individer och i UK 10-15 osv. Man räknar med att det finns lite drygt 2000 bergamasco i hela världen.

Kan man ha bergamasco som familj- och sällskapshund? Tycker den om barn?

Ja absolut, det är en alldeles utmärkt sällskapshund. De är mycket barnkära och har med sitt sensibla sätt stor empati för personer med fysiska eller psykiska sjukdomar. Det härstammar troligen från deras tidigare uppgift att ta hand om sjuka får och övergivna lamm. Det brukar räcka med ett plåster för att man ska få deras uppmärksamhet.

Känner man till några specifika rassjukdomar?

Nej det finns inget rastypiskt utan de anses vara en frisk ras men råkar ut för olika åkommor som finns i hundvärlden men inget som är gemensamt. Det är ju en numerärt liten ras så det är svårt med statistik.

Hur uppträder den vid vallning och är den aggressiv mot främlingar?

Vallning finns i sinnet redan från födseln. De vallar dock bara om de anser att det behövs. En fejkad vallningstest där de ska gå in och splittra en väl samlad flock och sedan valla ihop dem igen fungerar därför sällan för en bergamasco. De visar alltid en stor respekt för de djur som de ansvarar för. En bergamasco ska aldrig vara aggressiv men alla hundar som behandlas illa kan bli problemhundar.

Hur hög är hunden och hur mycket väger den ungefär?

Tikar är 56 cm (+- 2 cm) och hanar 58 cm (+-2 cm)

Vilka färger förekommer på rasen?

Valparna föds svarta eller grå med svarta fläckar. De senare har en Merle gen som är semiletal och därför inte får fördubblas.

Kan ni berätta om hur pälsen utvecklas från början till att den är färdig.

Som du ser ovan så delar man upp pälsmattan och försöker att hålla den öppen. Det får gärna vara breda plattor. Det är praktiskt om de däremot blir tunna. Pälsen torkar fortare då.

Eftersom bergamasco har en så riklig päls är den väl svår att ha för allergiker?

Nej det är tvärtom. Bergamasco tillhör de lågallergena raserna. Det är många barnfamiljer med allergiska barn som klarar en bergamasco. Det är dock viktigt att man kontrollerar detta innan man tar hem en liten valp.

Får man komma till er och umgås lite med hundarna för att se om det är en ras som passar, och också känna efter om den gör en allergisk?

Det tror jag alla bergamasco-ägare ställer upp på om ni bara hör av er i tid.

Märker ni om det kommer människor som är oseriösa och vad gör ni i så fall? Kan ni vägra att sälja en hund till någon?

Bergamasco är definitivt inte en ras för alla därför är det väldigt viktigt det du frågar om. En bergamasco måste behandlas med hänsyn till det väldigt sensibla psyke den har. Kadaverdisciplin vid träning som en del brukshundklubbar lär ut är inget för en bergamasco. En bergamasco måste veta VARFÖR han ska göra en viss sak och detta måste du försöka kommunicera med honom. En hund upplevs precis så intelligent som du har förmåga att kommunicera med honom. En hund som uppfostras med skrik och slag i stället för kommunikation blir inte speciellt intelligent. Visst kan vi neka någon oseriös person att köpa en bergamascovalp om vi känner att de inte är värdiga att äga en bergamasco.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Hoppa till verktygsfältet