Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Billigare Veterinärvård

Billigare Veterinärvård

Tänk dig en veterinärklinik som erbjuder veterinärvård av samma kvalité som de stora djursjukhusen, fast till betydligt lägre priser. De höga kostnaderna som ett veterinärbesök innebär, ställer ofta djurägare i ett vägskäl – även om djuret är försäkrat.

Under sommaren 2011 slog Cityveterinären upp sina portar i centrala Malmö – konceptet var att erbjuda veterinärvård till ett betydligt lägra pris än marknadspriset. Morteza Asghary hade tidigare arbetat på ett flertal kliniker och under den tiden upplevt att marknadsbehovet av en lite billigare djurvård var stort bland djurägare. . Djurägare gick oftast inte till veterinären, förrän det var riktigt illa ställt med djuret. När de väl sökte veterinärhjälp var situationen ofta mycket allvarligare än om de hade kommit tidigare. Jag fick en ide’ om att det skulle gynna båda djurägare och djur att kunna erbjuda veterinärvård till lite lägre priser. Med samma höga kvalité! Tanken på en veterinärklinik med billigare priser började ta form och jag och min sambo började bolla ide’er mellan varandra. Resultatet blev Cityveterinären i Malmö. Vårat motto är tillgänglighet, rimliga priser och personligt bemötande, berättar Morteza. Idag har de öppnat ytterligare en klinik – systerkliniken Örebro Djursjukhus och tanken på att öppna fler kliniker finns.
Min uppfattning är att det har varit höga priser i den här branschen länge, utan att någon ifrågasatt det, säger Morteza. Genom att vi har ett högt flöde av patienter, så kan man jämna ut det med att ha lägre priser. Istället för att ha dyra omkostnader som chefer och underchefer så skippar man det och driver företaget effektivare .
Andra företag med många anställda, som sköter administrationen, får lägga ut en stor kostnad på löner. Ofta finns inte lika mycket folk på golvet som utför ren vård. Effektiviserar man den biten och spar in på den administrativa personalen kan man spara mycket pengar. Bl.a. genom att vi inte ha höga omkostnader för administrativ personal, kan vi sänka priserna och det har gjort att vi lyckats.
Jag har varit företagare ganska många år, fortsätter Morteza. Veterinärmedicinska utrustningar kostar mycket pengar. Det finns ingen kultur i branschen att pruta och få ner priserna. När man ska köpa utrustning får man en offert, verksamheten går ju rätt bra, så varför pruta! Man köper helt enkelt till det priset man fått.
Leverantörerna tycker jag är jättejobbig, men i slutändan lyckas jag pruta till mig samma priser som de stora veterinärkedjorna får. En veterinär är utbildad för att vara veterinär och inte en affärsman. Eftersom jag är van företagare sen innan, är jag van att förhandla och få ner priser. Det är en stor tillgång.
Det har varit blandade reaktioner sedan Cityveterinären drog i gång med verksamheten. En del stöttar oss till 100 %. Veterinärförbundet har visat de starkaste reaktioner och de har inte varit lika positiva. De befarar att lönerna till de anställda är i fara, säger Morteza . Jag sätter löner efter hur hög utbildning mina anställda har och efter deras kunskaper.
Det har varit mycket diskussioner angående servicen bland olika kliniker. Många veterinärkliniker har idag blivit uppköpta av stora investmentbolag. Då blir ännu viktigare att göra företagen vinstdrivande. Vilket leder till att man försöker optimera vinsterna .
Vi tar framför allt emot hundar och katter, men även kaniner, smådjur och fåglar. En av våra veterinärer har ett intresse för exotiska djur, så i mån av vad hon kan behandlar hon även dem.
Det mest fantastiska är att man blir uppskattad väldigt ofta. När djurägare som ringt runt för att kunna få ett överkomligt pris hittar till oss. Med hjälp av vår prissättning kanske ett djur räddas istället för att avlivas.
Vi börjar alltid med att ha en konversation med djurägaren. Vi talar om vad vi tror och är djurägaren med på det, så börjar vi behandla. Medicin är väldigt komplex. Man måste bygga upp en behandlingsplan tillsammans med djurägaren. Man kan jämföra med primärvården. Där testar man och utesluter en sak i taget. Inom veterinärvården fungerar det inte så – djur överbehandlas. Vi arbetar efter primärvårdens principer. Det hjälper oss att behålla kunderna.
Morteza drar en jämförelse. Det är lite som att köpa en coca -cola på Ica Maxi. Där köper du den för ca en tia – på ett café kan du få betala 30 kronor. Vilken Coca-cola har bäst kvalité? I Sverige har vi bara ett registrerat vaccin som vi använder. Oavsett vilken veterinär som ger vaccinet, så är det samma vaccin. Vi prutar på våra lokaler, på våra utrustningar, men inte på vårdkvalitén, avslutar Morteza.

Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet