Senaste nyheter
Hem / Hund / Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Denna artikel är i samarbete med Bildelar.se

Många hundägare väljer att ta med sig hunden på semester när de bilar runt om i Sverige. Innan resan finns det en del att tänka på när man ska packa. Både till hund och människa.

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Packa rätt
Om du ska förvara saker inne i bilen är bästa placeringen på golvet. Förvara lösa och tunga föremål som t.ex. vattenflaskor, mobiltelefoner, kameror i fickan på stolsryggen eller i ett förvaringsfack. Hundar ska placeras på ett säkert sätt i bilen och det finns regler för hur man ska transportera hundar. Antingen ska hunden sitta i en särskild bilbur eller vara fastspänd med säkerhetsbälte.

Packning för hunden
Det finns lite saker som kan vara bra att ta med till hunden på bilsemestern. Det finns förstahjälpen väska för hundar som innehåller allt från fästingplockare, kompresser, bomullslinda, tejp, sax m.m.

En reflexväst till dig och hunden kan vara bra att packa ner om ni skulle få fel på bilen när det är mörkt ute. Det finns smidiga hopvikbara vattenskålar till hundar som tar minimalt med plats. Bajspåsar kan vara bra att packa ned och självklart mat till hunden så det räcker hela resan. Det finns också kylfiltar att köpa till hundar om din hund skulle få värmeslag.
Hund i bil

Om bilen går sönder
30 kilos packning förvandlas till ca 1200 kilo vid en krock i 50 km i timmen. Bromsarna är en av de viktigaste funktionerna på bilen.
Bromssystem kan bygga på olika tekniker. Nästan alla bilar är utrustade med ABS – bromsar och fördelen med det är att bilen går att styra vid kraftiga inbromsningar. Inför resan finns det några saker som kan vara bra att se över när det gäller bilen. Är reservdäcket i bra skick? Verktyg och extralampor kan också vara bra att ha med sig. Kontrollera även att varningstriangeln ligger i bilen. Kontrollera att bilen har tillräckligt med olja och ta gärna med en flaska spolarvätska. Skulle oturen vara framme och t.e.x Bromssystemet & styrsystemet skulle gå sönder så finns det reservdelar t.ex. att köpa på nätet. Du kan läsa mer om det på www.BildelarExpert.SE.

Boende med hund
Numera finns det massor med mysiga ställen att övernatta på där de välkomnar hundar med öppna armar. Oavsett om du väljer hotell, vandrarhem eller campingplats. Det finns också gott om gårdar och små mysiga bed and breakfast där man får bo med sin hund. Vissa ställen har t.o.m. välkomstpaket för hundar så att det ska kännas extra välkomnande.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet