Senaste nyheter
Hem / Häst / Böjprov på häst

Böjprov på häst

Det är vanligt att man gör böjprov på häst b.la. vid en besiktning innan köp. Men det är kanske inte alltid motiverat att göra ett böjprov, ibland sägs det att man t.om. kan böja fram en hälta som inte tidigare funnits.

 

Det förekommer att hästar  får anmärkning vid ett böjprov, där ägaren inte alls märkt av någon hälta tidigare. Det kan också skilja sig mellan olika tillfällen och vad de får fram vid en böjning.

 

Så går det till
Böjprovet är ett slags provokationstest som kan indikera på om hästen har skador i lederna. Inflammationer och hältor är vanligt hos våra hästar och därför kan det vara klokt att inkludera detta i besiktningen, beroende på vad hästens ska användas till och med hänsyn till hästens ålder. Ett böjprov kan visa på en hälta som inte annars syns i vardagen. Vid böjprov böjer veterinären hästens led i ca 1- 2 minuter. Sedan släpper man ner benet och då vill man se hästen i trav. Vid själva böjningen skapas det ett tryck i leden. Om hästen har förslitningsskador eller andra skador så reagerar den med smärta eller genom att halta.
Håll igång hästen lagom innan böjprovet. En häst som stått stilla en vecka innan själva besiktningen kan upplevas halt och stel på samma sätt som en häst som det har körts hårt med veckan innan, kan få en lätt hälta p.g.a av överansträngning.

 

När gör man böjprov
Det är vanligt att man gör ett böjprov som en del av besiktningen av häst vid hästförsäljning. En besiktning kan göras antingen hemma eller på klinik. Det råder delade meningar om när det är lämpligt att böja en häst. En del menar att man inte ska göra böjprov varken på en äldre eller unghäst som inte vuxit färdigt. Medan andra menar att böjprov inte är en större belastning än om hästen själv ligger ner på sina egna ben.
Böjprov används också i vissa fall om man vill nyteckna en försäkring för sin häst.

Veterinärbesiktningen är ofta det som avgör om försäljningen av hästen blir av.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet