Senaste nyheter
Hem / Hund / Boka flygbiljett till hunden? Se över reglerna

Boka flygbiljett till hunden? Se över reglerna

Sponsrad artikel

Resa med hund

För många är det självklart att hela familjen ska vara tillsammans under hela semesterresan. Med andra ord att inte hunden ska stanna hemma den vecka som familjen flyger till Norska fjällen, Spanska värmen eller Londons stadspuls. Men var uppmärksam på flygbolagens regler. Risken är annars att du blir stoppad vid boarding.

Enligt lag måste alla flygbolag acceptera ledarhundar på planen. Men bortsett från detta är det fritt att sätta upp egna regler. Hos Ryan Air går det exempelvis inte alls att ta med hunden (ledarhund är alltså ok) medan de allra flesta andra flygbolag välkomnar de fyrbenta vännerna.

De exempel som lyfts upp i denna artikel är från SAS. Detta mest för att belysa hur reglerna kan vara utformade. Dessa ska alltså inte ses som generella utan enbart som exempel.

SAS: välkomnar hundar att flyga med dem. Detta förutsatt att man bokat en plats när biljetten bokades. I annat fall räknas djuret som ”bagage” och måste därmed vara i lastutrymmet under resan.

Säkerhet

Hund i väska

Är hunden med på resan måste den vara i bur under hela resan och detta i en bur som är godkänd för just transport. Exempelvis godkänns enbart burar av hårdare plast, glasfiber eller metall. Buren måste även ha handtag på bägge sidorna så den lätt kan förflyttas vid behov.

Burens storlek

Utifrån hundens välmående måste buren vara av den storleken att hunden kan ställa sig upp, vända på sig och lägga sig i olika positioner. Den som känner sig osäker på hur stor bur som krävs bör i förväg kontakta flygbolaget. SAS har exempelvis en PDF som kan laddas hem här som har all information gällande transportburen.

LASTUTRYMME: Hos SAS får maximalt två vuxna djur vara i varje bur. Då krävs det även att de vardera väger maximalt 14kg. I annat fall krävs det att hundarna får varsin bur. Är det hundar (eller andra djur) som maximalt är sex månader gamla accepteras tre djur i buren. Men detta enbart om de är från samma kull. Hundvalpen måste vara minst 8 veckor för att de ska få följa med på planet.

Botten på buren måste ha en handduk, tidningar eller liknande. Däremot är inte spån eller hö tillåtet eftersom det lätt flyger ur buren. Detta inte minst i en turbulent situation.

KABINEN: I kabinen är kravet att enbart ett djur får vara i varje bur. Detta räknas då som handbagage vilket gör att man inte kan ha med sig något annat handbagage.

Om flygpersonal anser att djurägaren följt de regler som gäller vid flygning med djur kan de neka plats på planet.

Bokning

flygresor

För att boka måste SAS Customer Center kontaktas via telefon (0770-727 727). Någon bokning online är inte möjlig. Detta gäller även för de flesta andra bolag.

Vår rekommendation är att jämföra priser på resor via exempelvis flygresor.se men att därefter inte genomföra bokningen där. Istället kontaktas det flygbolag som erbjuder bäst pris. Att först boka biljetterna för husse/matte och sedan ringa bolaget för att boka plats till hunden rekommenderas inte. Detta eftersom flygbolaget kan ha regler som gör att hunden inte får plats trots att det finns ”flygstolar” kvar att boka.

Priser

Flygbiljett

Priserna (2016) var följande: Inrikes 420kr, Övriga Europa, Tel Aviv och Turkiet 600kr, USA och Asien 840kr. Är det ledarhund eller så kallat servicedjur tillkommer inte någon kostnad för hunden. Att ta med hunden på charterflygningar är inte möjligt hos SAS.

Mer info om regler hos SAS kan läsas i deras artikel ”Resa med djur vid flygning”.

Kom även ihåg att vid resor med byte av flyg kan det vara olika flygbolag som flyger de olika sträckorna. Eftersom det kan vara olika regler på de olika flygbolagen är det enklast att hålla sig till ett flygbolag hela resan. Alternativt kontrollera reglerna hos de olika bolagen.

Glöm inte:

  • Fylla i ett speciellt formulär (vid utrikes)
  • Olika villkor gäller för olika länder. Hör med landets ambassad vad som gäller.
  • Ha med dokumentation över hundens hälsa och se till att det finns mikrochip eller märkning (underlättar mycket)
  • Glöm inte djurpasset (inom EU)

Detta är en sponsrad artikel

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet