Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Britt Eklands hund dog av Letospirosis

Britt Eklands hund dog av Letospirosis

Att den kända skådespelerskan Britt Eklands älskade chihuahuan Tequila nyligen gick bort har nog knappast undgått någon. Det var den allvarliga sjukdomen Letospirosis som tog hans liv i september i år.

Britt Ekland
Foto: Thomas Engström

Vår svenska skådis-stolthet Britt Ekland posar i en snygg rosa tröja, brett leende och med charmiga chihuahua-hanen Tequila på armen.
”You want to see a STAR well here he is!”, lyder texten under. Detta är en vecka sedan Tequila lämnade jordelivet, och ett stort tomrum i mattes hjärta och liv.

Vad är Letospirosis och hur smittar det?
Letospirosis är en bakteriesjukdom som sprids via vilda djurs urin, säger veterinär Raad Askar på Doctrivet smådjursklinik. Det är vanligt att hundar smittas om de dricker stillastående vatten. Hunden kan gå med bakterien i flera månader utan att man vet om det, och smittspridningen kan bli stor. Letospirosis är vanligt förekommande i länder med varmt klimat, och är mycket ovanlig i kalla Sverige. Sjukdomen kan också drabba människor, men djur är extra utsatta eftersom de lätt kan få i sig urin från smittade djur ute.

Symptom på Letospirosis
Hur allvarlig sjukdomen blir varierar. Vissa får inga symptom alls, andra får lindriga och vid svåra fall angrips njurar, lever och blodkärl. Förloppet kan då gå väldigt fort. De vanligaste symptomen är att hunden blir slö, får feber och kräks. Den kissar och dricker mer än normalt och vill helst inte röra på sig. Blödningar i form av röda fläckar i munnens slemhinnor är vanligt. Andningsproblem och rinnande näsa, kan också vara symtom, fortsätter Raad.Yngre djur med mindre utvecklade immunsystem löper den största risken för allvarliga komplikationer. Leptospirabakterier är zoonotiska, vilket innebär att det kan överföras till människor och andra djur. Barn löper störst risk att förvärva bakterier från ett infekterade husdjur.

Diagnos och behandling
Eftersom det kan finnas många orsaker till att hunden får problem med organen bör ta ett urinprov eller blodprov för bakterieodling. Drabbade hundar behandlas med antibiotika samt understödjande behandling som dialys.

Vaccination mot Letospirosis

– Vaccinera era hundar!, uppmanar Britt Ekland på sin facebook-sida. I Sverige vaccineras hundar som ska resa till riskområden, exempelvis USA där Britt bor.

Vid resa till länder där leptospiros är ett problem rekommenderas vaccination i förebyggande syfte, säger Raad.

Källa: Raad Askar legitimerad veterinär på Doctrivets smådjurklinik.

Fakta:

tabell

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet