Senaste nyheter
Hem / Hund / BrumApp en samåkningsapp som tar dig genom Sverige – billigt och miljövänligt!

BrumApp en samåkningsapp som tar dig genom Sverige – billigt och miljövänligt!

BrumApp en samåkningsapp som tar dig genom Sverige – billigt och miljövänligt!
De flesta har någon gång stått på en perrong och väntat på ett tåg eller en buss som är inställd. Irritationen växer och ju längre tiden går blir man mer och mer försenad. Att springa ut på gatan och stoppa närmsta bil och be om skjus är kanske inte det första man tänker på. En av dem som råkat ut för det är Daniel som då blev tipsad på tågperrongen om Brumapp.

BrumApp är en app där man kan hitta människor att samåka med både lokalt och mellan olika städer. Idén till appen kommer från Ghazwan Al-Lami som är en av grundarna. Han var i Tyskland och hälsade på sin familj där, när han testade en tysk samåkningsapp och tyckte det fungerade utmärkt. I Tyskland är det väldigt vanligt att samåka. Det är miljövänligt och främjar gemenskap och är såklart billigare. 

Samåkning underlättar vid många olika tillfällen
Att resa med tåg kostar ofta en hel del och är det till ett event man ska resa höjs ofta resebiljetten. Festivalen man vill gå på ligger sällan i närheten och det kan bli en ganska stor kostnad allt som allt för att få uppleva lite festivalkänsla.
Om du gillar att gå på hundutställningar eller ställa ut din egen hund så är du förmodligen medveten om att det finns få hundutställningar i din egen hemstad. Resan kostar ofta mer än utställningsavgiften.
Håller du på med hästar? Då vet du att långt ifrån alla stall har kommunikation hela vägen fram till hästen.
Det och många fler tillfällen gör BrumApp till ett utmärkt resealternativ. De samarbetar med flera olika musikfestivaler och andra miljömedvetna företag. De har användare över hela Sverige och med hjälp av appen kan man samåka till alla möjliga platser. Dessutom är appen gratis att använda.

Användarnas trygghet prioriteras högt
När appen skapades fokuserades det på stor trygghet och hög säkerhet, men miljötänket var också en viktig del. Användarna legitemerar sig med Bankid varje gång de loggar in. Varje planerad resa har sin egen gruppchatt där man tillsammans kan prata ihop sig om tid och upphämtning. På så sätt behöver man inte ge ut sitt telefonnumer. Användare kan både betygsätta varandra och om det behövs göra en anmälan.

Användarnas egna ord
Två av BrumApps användare delar här med sig av sina egna erfarenheter av appen.
”Jag har använt appen tre gånger hittills. Första gången var när alla tåg var inställda och jag skulle åka från Örebro till Göteborg. En person på perrongen tipsade mig om appen och jag testade den för första gången då. Därefter har jag använt den en gång när jag reste till en fotbollsmatch i Uppsala och en gång till en festival i Umeå. Jag tycker att det var relativt lätt att hitta någon att åka med. Jag la upp min förfrågan i god tid innan, för större chans att hitta någon passande resa för mig på det aktuella datumet. Vi var en förare och två passagerare som reste till Umeå. Ingen av oss kände varandra sen innan.
Till en början var stämningen är lite små stel, men den lättnade snabbt när vi börjar prata med varandra. Jag tror att personer som väljer att samåka, har enkelt att kommunicera med andra okända, annars skulle man nog välja att resa ensam. Jag har inte upplevt något problem med kommunikationen, de gånger jag samåkt genom appen. Jag tycker om appen eftersom det är både billigt och miljövänligt att resa tillsammans. Dessutom tycker jag att det är bekvämare och roligare att samåka när man reser längre sträckor och kan få lite sällskap på vägen. Jag kommer att använda appen i framtiden också. Framförallt när jag ska resa till festivaler och fotbollsmatcher. Just då tycker jag att appen passar helt perfekt eftersom festivaler oftast ligger mitt ute i skogen och när jag åker till fotbollsmatcher eftersom vi supportrar ofta åker från samma stad till samma destination. Det är väldigt bekvämt att åka med någon som hejar på samma lag och då har man även gemensamma saker att prata om under hela bilresan, vilket är kul!
Men jag har inte blivit vän med någon genom appen. Däremot har jag frågat samma förare om han skulle åka till Umeå snart igen och om jag i så fall kunde haka på.”
//Daniel
” Jag har använt appen sex gånger när jag har åkt från universitet jag pluggar på, hem till mina föräldrar, som jag gör två gånger i veckan. Sträckan är mellan Linköping och Uppsala Vid alla tillfällen förutom ett, har jag hittat passagerare som åkt med mig. Väldigt smidigt med en chatt i appen också så man slipper ge ut sitt nummer till främlingar. Generellt har det varit två passagerare som åkt med mig. Ibland tre och ibland en. En gång var vi full bil (sista fredagen innan påsklovet). Vi hade mycket gemensamt, jag och passagerarna, eftersom vi studerar på samma universitet så konversersationerna flöt på naturligt. Jag är en social person och gillar inte att åka långa sträckor själv och föredrar definitivt att åka bil före tåg. Därför är samåkning ett naturligt resealternativ för mig. För mig som är student, är det dessutom tufft att få ekonomin att gå ihop. Därför är samåkning ett perfekt sätt att spara lite pengar på tycker jag. Det är även ett sätt att hitta nya vänner på, framförallt när man studerar i en ny stad och inte känner många andra. Jag kommer använda appen igen, framförallt till och från universitet till min hemstad. Appen är ju gratis och samåkning är både billigare än tåg och buss, dessutom är det roligare så jag kommer med absolut fortsätta samåka med BrumApp. Jag har hittat två vänner genom att använda Brum. Vi alla tycker om dans och studerar på samma universitet så det kändes naturligt att börja umgås. Jag är glad över att vi har träffats och vi har blivit nära vänner under relativt kort tid. Jag brukar rekommendera Brum till mina vänner här på universitet och tycker det är ett bra initiativ.”
// Anonym

Utvecklas ständigt
Utvecklarna och grundarna av BrumApp utgår mycket från användarnas omdömen och upplevelser för att stärka och lägga till funktioner. En efterfrågad funktion är att kunna premunera på sina resor. Men det finns ytterligare funktioner med i planerna.
En viktig grundregel för utvecklarna är att utgå från användarns åsikter och deras värdefulla synpunkter tas gärna emot.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kattfällan

Antalet hemlösa katter i Sverige uppskattas till 150 000 och katterna klarar sig inte själva. …

Hoppa till verktygsfältet