Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Bullmastiffen-en riktig charmör

Bullmastiffen-en riktig charmör

Det är en gnistrande vacker vinter dag när vi beger oss ut till norra Värmdö, i Stockholms skärgård där Oxdjupets Bullmastiffkennel ligger.

Från brukshund till sällskapshund
Väl framme möts vi upp av Karina och den överlyckliga bullmastiffhanen Indy, som älskar när det kommer besök.

bulle3 (1)

Vi går upp för en backe och kommer till det mysiga huset, när vi kliver in är tiken Svea lika glad över att få besök. Tiken Lotta är i väg med Karinas syster och hälsar på kattungar.

Vi sätter oss vid köksbordet och slås av den vackra havsutsikten i vardagsrummet. Karina börjar berätta hur det egentligen blev just hundrasen bullmastiff för henne.

-Bullmastiff är en underbar ras, man blir nyförälskad varje dag. Det är en charmig ras med hur mycket kärlek som helst. Det är en stor hund men dom är knähundar.
bullmastiff
-Jag har haft både labrador och rottweiler. Jag har tävlat både lydnad och bruks, men jag ville börja föda upp hundar. Det har alltid varit en dröm. Rottweilern är en jättekrävande hundras med stort arbetsbehov. Jag ville ha en ras som var mindre och inte så krävande. Jag gick igenom varenda ras, ringde uppfödare och läste på om de olika raserna. Det som jag undersökte var vikt, höjd och egenskaper. Hela tiden föll jag tillbaka till bullmastiffen. Sedan gjorde jag en minus och plus lista på de hundraser jag fann mest intressanta. Det fanns EN nackdel på bullmastiffen, den var för stor. Jag frågade min syster, som jag bor tillsammans med, skulle vi kunna tänka oss en bullmastiff fast den är stor? – Ja, sa hon och så blev det. För mig finns det inget annat, jag ångrar inte en sekund mitt val av ras.

Storleken inger trygghet
Vi bor mitt i skogen, då kan det vara fördel med stor hund. En gång gick de omkring en drogpåverkad man i området och knackade dörr. Han kom aldrig in på vår tomt, eftersom de stora hundarna är avskräckande. Det är fördelen med deras storlek. Vi hade inte ens förstått att den här mannen rörde sig i området förens en av grannarna ringde och sa att nu är han här igen, -vadå här igen vem är här undrade jag? –Den drogpåverkade mannen förklarade grannen. Det enda vi hade märkt var att hundarna vaktade lite extra. Bullmastiffer har inte ett skarpt vaktbeteende, men vid skarpa lägen vaktar de helt klart sin familj.

bullmastiffer

Bullmastiffen är en gårdshund , t.ex. min hanhund går lös på tomten, han håller sig alltid i närheten. Han går inte längre än 10 meter ifrån oss.
bulle

De är en hund som kräver en normal aktivitetsnivå, så som långa skogspromenader och måttlig hjärngympa. Utomhus är bullmastiffen pigg och inomhus har de en förmåga att slappna av och bara vara. En brukshund har mycket större krav på mental stimulering.
bullmstiff

Bullmastiffen passar till alla slags människor, men man ska veta att det är en stor hund. Mina valpköpare består av både barnfamiljer, par, singlar och pensionärer.

Inför ditt hundköp
Ett rykte som florerar om bullmastiffen är att folk tror sig veta att det är en hundras med många sjukdomar, som tex höft och armbågsproblem och allergier. Jag har inte problem med mina tre hundar. Sen finns det individer som är sjuka, man skall absolut inte skönmåla en hundras när det gäller sjukdomar och den biten. Allergier kan orsaka fruktansvärda furunkuloser som blir varbölder mellan tårna. En hund med återkommande furunkuloser får jätteont. Det förekommer hos bullmastiff, men folk får för sig att alla inom rasen har det. Det sägs att en del furunkuloser är genetiskt lagda. Andra orsaker till detta kan vara tillfälligt dåligt immunförsvar, hormoner och könsmognad. Det går att behandla, är furunkulosen orsakad  p.g.a  av allergi måste man hitta orsaken tex byta foder.

Jag förespråkar varken det ena eller det andra fodret. Man måste hitta vad som funkar för ens egen hund.

När man väl bestämt sig för att skaffa bullmastiff tycker jag man skall ringa och prata med uppfödare och hälsa på. Gå på bulleträffarna som anordnas. Träffa så mycket bullmastiffer som möjligt, prata med bullmastiffägare inte bara uppfödare. Då tror jag man kan få en mer allsidig bild av hur dom upplever sina hundar. Jag skulle titta mycket på hälsostatusen. Hur ser den uppfödarens hälsostatus (Höfter och armbågar) ut, gå in på Svenska kennelklubben och kolla det. På våra avelsdjur undersöks hjärtat så att det är friskt, dom uppgifterna finns på Bullmastiffklubbens hemsida att ta del av. Sen skulle jag vara jättenoga med att fråga uppfödaren så att avelsdjuren inte har allergi och furunkuloser. Man får hoppas uppfödaren är ärlig. Det är där jag tycker det är så viktigt, att man även pratar med andra bullmastiffägare och inte bara uppfödare. Från att vi bestämde oss för bullmastiff tog dettre år innan jag köpte min första bullmastiff. Jag var väldigt petig. Jag valde två uppfödare som jag köpte hund  i från, en i Sverige en i Norge.   Första tiken gick tom, men jag valde att invänta uppfödarens nästa kull.
bullmastiff

Olika bullmastiffer passar olika människor eftersom de är olika individer. Efter att den blivande hundägaren uttryckt sina önskemål vad de vill ha ut av sin hund, väljer jag ut en lämplig valp i kullen, som jag sedan föreslår som passande.  En familj som köpte valp av mig, tillbringade mycket tid på sjön och seglade.  I den valpkullen jag hade just då fanns en valp som klättrade hela tiden och hade väldigt bra balans. Hon klättrade först ut ur valplådan och klättrade upp på möblerna. Jag föreslog den valpen för familjen och det visade sig vara en riktig lyckoträff! Familjen har byggt en egen spång åt hunden, så att den kan ta sig av och på segelbåten.

Bullmastiffen passar för den som vill ha en stor kärleksklump säger Karina och ler.

 

Författare. Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

Foto: Christian Wreming

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet