Senaste nyheter
Hem / Häst / Clowner skrämde vettet ur ryttarinnan och hennes häst

Clowner skrämde vettet ur ryttarinnan och hennes häst

Den senaste veckans hysteriska clowntrend har spridit sig som en löpeld över landet, och de är helt hänsynslösa. Nyligen drabbades en ung ryttarinna.

Clowner skrämde vettet ur ryttarinnan och hennes häst
Bild: Pixabay

 Det var förra fredagen som 16-åriga Falutjejen Linnéa var ute och red på sin häst RMS Chattanooga, när de blev attackerade av två clowner.

Hej Linnea! Hur mår du?
– Jag mår väl rätt okej, men det kommer straffa sig senare. Jag tävlar med henne, och jag kommer att missa den här säsongen eftersom jag inte kan träna nu. Jag har inte vågat rida sedan det här hände. Jag vill inte rida om jag inte har någon med mig. Det här är det obehagligaste jag har varit med om i hela mitt liv. Det var riktigt, riktigt obehagligt, jag såg på hästen hur dåligt hon mådde av det.

Clowner skrämde vettet ur ryttarinnan och hennes häst
Linnéa och hennes häst RMS Chattanooga Foto: Privat


Ingen hög prioritet hos polisen

Linnéa upplevde inte att hon fick ett så bra bemötande från polisen.
– Nej, de tog det väldigt oseriöst, hon som tog emot anmälan var väldigt otrevlig när hon sa att de inte kunde komma ut. Kvinnan som Linnéa fick prata med föreslog istället att hon skulle ringa till mamma, vilket hon såklart gjorde. På kvällen kom de emellertid hem till Linnéa och hennes mamma och frågade hur det hade gått, men när Linnéa berättade att hon blivit så rädd att hon inte vågade rida igen fick hon bara ett kallt bemötande tillbaka.
– Det är som att de tror att det är ett skämt! Fortsätter Linnéa med uppgiven röst.

Mycket riktigt verkar den allmänna attityden hos polisen vara att det hela överlag är ofarligt och ingenting att hetsa upp sig för.

– Vår polispatrull var i kontakt med både Linnéa och hennes mamma, och vi kom fram till att det rörde sig om ”ofog” från barn och ungdomar. Så det finns ingen formell anmälan om brott, säger polisens presstalesman i Falun, Stefan Dangardt. Enligt honom håller clowntrenden redan på att fallna, och de kommer därför inte att sätta in extra resurser.

Men det finns ju clowner som är beväpnade?
– Ja, det påstås att en del har haft tillhyggen som har sett ut som vapen, och om detta stämmer eller inte kan jag inte bekräfta eftersom vi inte har lyckats ta någon clown. Vi är tveksamma till att vissa av dessa rapporter är sanna eller inte.

Så ni menar att folk hittar på?
– Ja, många är ju intresserade av att ”rida” på rädslan i samhället och sprida falska påståenden.
Även om de inte kan vara säkra på att det är på detta sättet, kan de alltså inte utesluta att det rör sig om människor som hittar på och överdriver för att få uppmärksamhet och göra andra rädda…
Stefan Dangardt fortsätter:
– Det finns ju en del sidor på sociala medier som är ganska hotfulla och skrämmande. Det går rykten om att clownerna ska samlas på ett speciellt ställe, och så går det ett annat rykte om att clownjägare ska samlas på ett annat ställe. Det är svårt att säga hur mycket av det här som faktiskt händer.

Hur ser du på utvecklingen, den här ”trenden” verkar ju sprida sig som en löpeld över landet?
– Ja… om det har spridit sig eller håller på att klinga av är svårt att säga, men min uppfattning är att det håller på att klinga av. Men jag har inte gjort lika många noteringar om clowner idag som jag gjorde igår, t ex. Så vi tycker att vi borde ägna oss åt betydligt grövre brott och händelser än att en del omdömes lösa personer går runt och skrämmer andra, även om det också kan vara brottsligt, om det t ex handlar om hot eller ofredande.

Vad har du för råd till dem som råkar ut för clowner?
– Jag har inget generellt råd att ge, men om man blir jagad och hotad av en clown eller annan maskerad person ska man alltid försöka ta sig därifrån och kontakta polisen.

Men om ni inta har resurser, varför ska folk ringa polisen?
– Att man bara ser en clown ute räcker ju inte för att vi ska skicka ut en patrull, men om man blir man hotad, jagad eller misshandlad av en maskerad person ska man alltid kontakta polisen. Det måste vi prioritera, för det är våldsbrott!
– Det är hysteri nu, både barn och vuxna ringer hela tiden och säger att de ser clowner överallt. Det finns också ställen i Sverige där detta är ett betydligt större problem än i Dalarna, t ex i Östergötland, men jag vet inte hur man agerar där, avslutar Stefan Dangardt.

Men polisen i Region Östergötland upplever inte att de har särskilt mycket clownrelaterade brott, förutom ett och annat. Och nationellt finns ingen plan för att bekämpa skrämselclownerna.

Linnéas bästa råd till den som drabbas är att skynda sig därifrån så fort som möjligt och försöka ringa till någon som är i stallet eller som kan komma och hjälpa. Många tycker att man ska rida på bara, men man vet ju inte vad de har för vapen! Om de t ex har kniv så kan man ju råka väldigt illa ut.

Linda Åkesson

linda@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet