Senaste nyheter
Hem / Hund / Att cykla med hunden

Att cykla med hunden

Att cykla med hunden är ett väldigt bra sätt att motionera både den och hundägaren på. Hundar kan dock gärna bli lite ivriga och här kommer lite tips på vägen.

Börja försiktigt

Rekommendationerna är att innan 18 månaders ålder bör man inte motionera sin hund med cykel. Detta är individuellt och beror på vilken ras det gäller. Det är alltid bra att rådfråga sin uppfödare eller veterinär innan man startar. Om hunden är av en en ras som har anlag för fel på höftleder och armbågar bör hunden röntgas först. Har hunden anmärkningar på lederna bör du rådgöra med veterinären innan du börjar cykla med hunden.

Man kan börja med att leda hunden bredvid cykeln medan man går så att den får vänja sig vid cykeln. Om du planerar att cykla i trafik vänj hunden från början att cykla på höger sida så att hunden inte springer närmast trafiken. Lär gärna in ett kommando redan från början så att hunden vet vad som gäller.  Börja med kortare turer gärna i så störningsfria miljöer som möjlig – kanske tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Eftersom hunden inte är van kan den få träningsvärk om man kör igång för hårt direkt och hunden behöver också successivt öka sin kondition.

Miljön

En kort period i Sverige får vi njuta av härliga ljusa sommarkvällar, men snart blir tidigare och tidigare mörkare, då är det viktigt med reflexer – både på dig och hunden. Det finn bra reflexvästar att köpa för både cyklist och hund  i zoobutikerna.

Underlaget 

Motioneras hunden på hårt underlag som t.ex. asfalt slits trampdynor och leder. Om det finns motionsspår att tillgå är det det bästa underlaget för hunden. Gräs är också skonsamt, men kanske lite trögcyklat. Variera gärna underlaget.

Springer

Springer är ett hjälpmedel man kan sätta på cykeln.  Selen fästs vid armen som sitter på cykeln och om hunden saktar in eller försöker dra åt sidan känner den ett motstånd i selen.  En stark fjäder håller hunden på lagom avstånd från cykeln och cyklisten har båda händerna fria.

Börja alltid med en liten uppvärmning för att minska risken för sträckning, genom att ta en liten promenad och rasta av hunden!

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet