Senaste nyheter
Hem / Övrigt / De sätter ner foten mot den vidriga djurindustrin

De sätter ner foten mot den vidriga djurindustrin

Hur står det till med djurhållningen på svenska gårdar? Kan vi lita på att biffen vi äter kommer från glada grisar? Den kalla sanningen är djurhållningen är katastrofal på många platser, trots en ”stark” djurskyddslagstiftning och ”täta” kontroller. Dessutom utsätts försöksdjuren för ett enormt lidande. Djurrättsalliansen verkar för att uppmärksamma och bekämpa misären. Vi med djur hängde med dem under en gråkall eftermiddag i februari.

 

Foto: Richard Bäckman, Djurrättsalliansen

 

Snöflingorna yr, mina fötter och händer värker av köld. För ett litet ögonblick ångrar jag att jag ställde mig ute för att demonstrera när det är så kallt. Men sedan tänker jag på dem som har det så mycket värre. Jag har själv valt att stå här, det finns massvis med individer som inte har möjligheten att välja vad de ska göra. Det är för dem som jag och de andra står här, med bilder av vanvårdade och lidande djur i våra händer. Vi alla ställer oss den eviga frågan: ”Vågar du se?

Tissi är en av eldsjälarna inom Djurrättsalliansen. Hon gick på sin första demonstration 2011 och de senaste 2 åren har hon varit väldigt aktiv.
– Demonstrationerna är viktiga, de gör att människor får upp ögonen för hur djuren har det. Man behöver inte gå utomlands för att se usel djurhållning, den svenska djurhållningen är usel även om man håller sig till jordbruksverkets regler. Vi ser alltid till att vara ute på fältet för att fånga upp den enskilda individen. Konsumentmakten är starkare än de tror, allt kommer inte uppifrån riksdagsnivån utan man kan styra väldigt mycket själv genom sina egna personliga val!, säger Tissi.  

Arbetar på gräsrotsnivå     

Djurrättsallinsen bildades 2005 med syftet att uppmärksamma och påverka. De arbetar därför mycket på gräsrotsnivå – demonstrationer, utdelning av flygblad och veganska matvaruprover på stan. Dessutom är det Djurrättsalliansen som anordnar den årliga Vegomässan, för att inspirera folket till en vegetabilisk kosthållning och livsstil. För som de själva skriver på sin hemsida:

” Djur har samma möjlighet att känna smärta och glädje som människor. Det är lika viktigt för en hund, ko eller kyckling att inte lida som det är för en människa – därför ska vi inte orsaka dem smärta. Alla individer har ett egenvärde och rätt till sina egna liv – därför ska vi inte utnyttja och döda dem.”

Därför påverkar de också butiker att inte använda material från djur i sina produkter.
– Nu försöker vi påverka butikskedjan Johnells att sluta sälja pälsprodukter, men det går trögt eftersom de hänvisar till att deras kunder vill ha det, säger Tissi uppgivet, men poängterar samtidigt att de lyckades stänga landets sista chinchillafarm och få alla chinchillor omplacerade till nya hem. Så de gör skillnad!

 

Foto: Djurrättsalliansen

Då och då hittar man också Djurrättsalliansen utanför forskningsinstitut och slakterier.
– Vi lyckades stänga landets sista Chinchillafarm och placera ut alla chinchillor till nya hem! På försöksdjurens dag (24 april, reds anm) har vi tidigare demonsterat utanför t ex Karolinska institutet (KI). Men i år kommer vi lägga fokus på universiteten istället, eftersom det sker mycket forskning med djurförsök där.  

Alltfler unga engagerar sig

Djurrättsalliansen är också väldigt aktiva i sociala medier, där det är lätt att nå unga. Organisationerna använder bland annat de här plattformarna för att sprida demonstrationer som den idag.
– Jag såg om den här demonstrationen i en facebookgrupp jag är med i. Jag blev vegan för lite mer än 1,5 år sedan men jag vill även vara med fysiskt och agera, säger Filippa, 20 år.  Det här är hennes andra demonstration, och nu vill hon engagera sig mer.
Filippa tycker definitivt att det är värt att stå och frysa för att påvisa djurens lidande.
– Det påverkar ju alla andra som är runt omkring, de ser!

Organisationen fick en snabb ökning av deltagare till sina aktiviteter under 2016, Tissi tror att det har att göra med hur det ser ut idag.
– Fler och fler får upp ögonen och blir veganer, och alltfler blir veganer när de är unga. Och unga människor är ju passionerade och engagerade, de vill göra något. De tar sig ut och till organisationerna.

Men hur går det att lära gamla hundar sitta? Kan man få Arne 62 år som har varit köttätare i hela sitt liv och anser att en måltid inte är en måltid utan kött, att gilla vegetariskt?
på den frågan svarar Tissi tveklöst ja.
– Alla oavsett bakgrund eller ålder går att påverka. Ett underbart exempel på det är t ex de pensionärer jag själv har i min omgivning, som på äldre dar har insett att de inte behöver äta kött, och att de mår så mycket bättre av vegansk kost, säger hon och fortsätter.
– Den äldre generationen når man oftast genom att skämma bort dem med god mat. Laga exempelvis en lasagne med sojafärs utan att berätta det i förväg. Bomba med goda recept!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se
 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet