Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundar som hjälper- Föreningen Assistenthunden & Rehabhunden

Hundar som hjälper- Föreningen Assistenthunden & Rehabhunden

De väcker stor uppmärksamhet och många kommer fram bara för att ställa en fråga eller klappa någon av hundarna. Det är Föreningen Assistenthundar & Rehabhunden som har träff. Ca tio ekipage möttes  upp en vanlig söndag mitt på Medborgarplatsen för att ge varandra tips och råd under utbildningens gång. En servicehund börjar tränas redan när den är åtta veckor och detta tillfälles yngsta deltagare är 5,5 månader gammal. Matte är svårt sjuk p.g.a. av en neurologisk skada och kan inte träna in alla moment själv, därför får hon hjälp med träningen av de andra medlemmarna i förbundet.

Assistenthunden

Alla hundägare har olika behov och därför tränas hundarna in på lite olika sätt. Katja Thorman som företräder Föreningen Assistanshundar & Rehabhunden finns på plats för att ge tips och råd tillsammans med sin rottweiler Learoy. Learoy är Sveriges enda assistanshund som också fungerar som rehabhund. Han hjälper alltså både Katja i vardagen samt fungerar som ”samhällshund” där han ibland får rycka in vid krissituationer t.ex. när barn hamnat i chock vid en bilolycka eller arbetar som Rehabhund vid olika demens eller äldreboenden.

Stöd och balanshund

Newfoundlandshunden Jack är nio år och utbildad ”stöd och balanshund” Matte Lena lider av nackskador och Whiplashskador. Jack känner av när Lena överanstränger sig. När jag är borta hos kompisar och börja känna mig trött, märker han av det, berättar hon. Han sätter sig då framför mig och markerar att vi ska gå hem. Lyssnar jag inte då börjar han skälla tills jag reser mig upp. Han är mitt balansstöd. Ramlar jag så hjälper han mig upp, men han motar bestämt bort dem som försöker hjälpa till. Det är han som ska hjälpa mig upp! Sen Jack blev servicehund har det blivit så mycket lättare för mig att ta mig fram överallt. T.ex. på bussen får jag sitta på handikapplatsen tack vara Jacks servicetäcke – förut fick jag sitta längst bak i bussen, vilket resulterade i flera dagars ont i nacken!

Markerar blödarsjuka

Mastiffen Trouble åtta år visar hur man öppnar en hissdörr.

Hans matte Lena har fibromyalgi och svårt att forma sina händer för att trycka på hissknappen. Han följer henne också till mataffären och plockar varorna ner i matkorgen. Han kan ca 250 olika matvaror vid namn. Säger jag – kan du hämta blodpuddingen, så vet han precis var den finns även om vi aldrig tidigare har varit i den affären förut. Trouble känner när Lena blir trött och då stoppar han henne genom att ställa sig framför henne, t.ex. när de är ute på promenad. Trouble fungerar som balansstöd och ser till att Lena kommer fram dit hon ska samt att hon kommer hem igen. Han hjälper också till med av och på klädning de dagar Lena behöver. Trouble har också börjat lära sig markera blödningar på en person som har blödarsjuka. Han markerar då att hon blöder, så att kan hon ta medicin. När vi ska ut och gå då talar jag om för honom var vi ska gå, då vet han precis vilken väg vi ska ta. Jag har testat honom genom att låta honom visa vägen helt. Han har då tagit mig helt själv, till tåg, med buss och hela vägen dit vi skulle.

En man kommer fram till Lena där hon sitter i solen. Med sig har han en tax. Han undrar om taxar kan utbildas och användas till servicehundar. Till svar får han att alla raser kan bli servicehundar!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet