Senaste nyheter
Hem / Katt / Detta ska du göra om din katt springer bort

Detta ska du göra om din katt springer bort

Då och då kan det hända att din katt försvinner ut och inte kommer tillbaka som den brukar. Är det en innekatt är den dessutom inte rustad för att vara ute och då är det ännu viktigare att snabbt få in den.

 

Ragdoll
Fotograf: Linda Åkesson

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du har en innekatt som smiter ut är det viktigt att agera snabbt, eftersom raskatter inte är rustade för uteliv. Det finns mycket som kan hända din lilla krabat ute. Förutom att bli påkörd av en bil kan den bli offer för något vilt djur som den inte kan hantera, men den kan också slinka in  i källare, garage eller förråd som sedan stängs igen. Upptäcks inte katten i tid kan den dö därinne. Därför är det mycket viktigt att man uppmanar grannarna i området att kolla sina utrymmen så att ingen katt smitit in där, poängterar Carina Franzén.

Viktigt med ID-märkning

Carina Franzén, vice ordförande i Vaxholms katthem, ser ett stort problem i att så många katter inte ID-märks.
– Ja, tyvärr är det väldigt vanligt att ägaren inte ID-märker sin katt. En orsak till det kan vara att man tror att veterinären gör detta, men ID-märkning är ägarens ansvar, säger hon.
När katten ID-märks måste den registrera hos SVERAK.

Är det vanligt är att katter inte kommer tillbaka?
– Det är vanligare att katter återfinns än att de inte gör det, säger Carina Franzén. Visst finns det de som tar katter och säljer svart, men det är inte lika utbrett som t ex med hundar. säger hon och betonar vikten av att ID-märka sin katt.

Detta ska du göra om din katt springer bort:

1. Sätt upp lappar!
Sätt upp lappar (med bild) i hela området. Många lappar! Lägg även lappar i grannars brevlådor. Se till att du har ett foto som du kan ha på lapparna.

2. Leta, leta, leta!
Lägg ner mycket tid på att leta efter katten ute, helst när det är mörkt. kalla på den, kolla i träden. Lys med ficklampa, du kan se kattens ögon i mörkret.

3. Mat och ljud
Sätt ut mat direkt. Så länge katten ser att det finns mat ser den ingen anledning till att gå därifrån. Ofta gömmer den sig i närheten och vågar inte komma fram p g a rädsla, speciellt om det är en innekatt som inte är van att vara ute. Du kan gärna slamra med olika saker, matskål, torrfoder eller någon leksak för att locka på den.  

4. Gillra en fälla!
Att sätta ut en kattfälla kan tyckas grymt, men det är ett effektivt sätt att fånga in sin katt. Dock måste fällan vaktas så att inga andra katter kommer in, och för att katten inte ska behöva sitta instängd i fällan. Lägg i mat som den gillar. Kattfällor finns att låna gratis från till exempel katthemmen.

5. Använd internet!
Efterlys på olika siter, t ex facebook där finns det massvis med grupper där man kan efterlysa sina katter och där folk efterlyser ägare till upphittade katter.

Vilse.nu är en nystartad gratistjänst som tillhandahålls av SVECAT (Svenska Kattskyddsförbundet).. Den är rikstäckande och där  lägger folk även ut annonser om upphittade katter.
www.vilse.nu

Linda åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet