Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Devon Rex – katt för allergiker?

Devon Rex – katt för allergiker?

Solveig Friberg är lite av en mångsysslare. Hon har varit producent i 15 år, både inom teater och fridans. I grunden har hon en dansutbildning. Hon har också arbetat som dramalärare och håller kurser i Qigong för seniorer. Solveig  tillverkar egna smycken som t. ex. halsband och örhängen.

Solveig skaffade sin första katt i början på 1970- talet. Hon har alltid varit fascinerad av kattens väsen. Idag har hon två katter, en Devon Rex, som heter Busen och  katten Solis, som är 3/4 Devon Rex och 1/4 Amerikanskt Korthår. Den senare är en hybrid. Hybrid kallas en katt vars föräldrar är från två olika raser med stamtavla.

Devon Rex

Då astma och allergi tidigare hade varit ett problem, var valet av kattras viktigt. Solveig hörde talas om att Devon Rex skulle kunna vara lämplig  för allergiker och hittade en kattuppfödare på webben. För henne har Devon Rex fungerat utmärkt, men hon poängterar att varje människa måste själv prova sig fram. Uppfödare som föder upp Devon Rex får ofta frågan om rasen är allergivänlig. Beroende på vilken uppfödare du frågar, får du varierande  svar. Det finns människor som är allergiska mot håravfallet som yr omkring och de som är allergiska mot kattens saliv. En del reagerar på mjället i huden. Det är väldigt individuellt. En hel del allergiker har haft turen att tåla dem, eftersom  de flesta Devon Rex fäller mindre än andra raser.  Några garantier finns inte.

Devon Rex

En Devon Rex älskar värme och lämpar sig som innekatt. Den lockiga eller vågiga pälsen är lättskött och rasen fäller lite hår. Pälsen består nästan enbart av underull. Kroppen är medellång och slank. Benen är starka och katten har en lång svans. Huvudet är kort med framträdande kindben. Stora utmärkande, något utvinklade öron och stora ovala, lite snedställda ögon.

Båda katterna ligger gärna och solar sig i fönstret , som är deras favoritplats. Hemma hos Solveig är det liv och rörelse både dag och natt. Katterna är fulla av upptåg och lekar . Solveig brukar få sova med hörselskydd, berättar hon. Devon Rex är en livlig och social katt som kräver uppmärksamhet och mycket stimulans.

En Devon Rex pratar gärna mycket, både med sin kattkompis och med sin ägare. Deras röst är mjuk och behaglig. De båda katterna älskar höjder och klättrar gärna. Bokhyllan i vardagsrummet är en av utkiksplatserna.

Solveig beundrar kattens värdighet. Deras förmåga att sätta gränser. Det är så som man skulle vilja vara själv, avslutar Solveig.

Jan Carlberg
info@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet