Senaste nyheter
Hem / Hund / Ditt djurköp kan vara en bluff!

Ditt djurköp kan vara en bluff!

Sommaren börjar vakna till liv och med det väcks automatiskt känslan för vistelse utomhus och naturen. Det är också en tid då många människor väljer att skaffa husdjur. Internet är en stor del av vår vardag och det kanske faller sig naturligt att man börjar söka där.

Att leta efter sin nya familjemedlem på nätet behöver inte vara fel, men det finns en hel del skojare där inom alla kategorier.  Det är flera olika saker man bör känna till innan man kastar sig ut i letandet för att inte bli lurad. Det är lätt att förföras av en kattunges stora ögon eller en lite gullig hundvalp. Men djurungar växer fort och blir stora därför är det viktigt att sätta sig in i hur djuret kommer att vara när den är vuxen. Det finns allt för många annonser där både katter och hundar på ca sju månader säljs. Orsakerna till att djuret måste byta hem liknar ofta varandra. Allergi, hemförhållandena har förändrats, djuret går inte ihop med de tidigare husdjuren i familjen. Genom att tänka efter före skulle impulsköp kunna förebyggas i många fall och färre djur behöva byta hem.

Säljaren bör uppfylla vissa grundkrav
Oavsett om en hund eller katt är registrerad eller inte bör säljaren uppfylla vissa grundkrav. Hundar och katter ska vara veterinärbesiktade och vaccinerade. Ett veterinärintyg får inte vara äldre än sju dagar – det gäller också katter! Hundar får inte säljas innan åtta veckor och kattungar inte innan 12 veckor. Socialiseringen och avvänjningen från mamman är oerhört viktig. Vilda kattdjur går ofta ihop livet ut, med undantag från hanarna som stöts bort när de blir könsmogna. Många djur har en lång livslängd och kommer att kräva din vård och omsorg under många år. Ta reda på vad som förväntas av dig som blivande djurägare innan du skaffar dig ditt djur. Det finns olika lagar och regler kring olika djur. Djurslag kan vara klassade som hotade arter och då krävs det att man har CITES-tillstånd.

 

Du har också ett ansvar
Tyvärr finns en hel del skojare ute på dessa köp & sälj sajter. Långhåriga katter korsas och säljs för tusentals kronor ofta utan att vara ens veterinärbesiktade och vaccinerade. Köparna tror att de har köpt en fin raskatt och är kanske inte så insatt i vad stamtavla är. De kan i efterhand känna sig väldigt lurade.  Kommer man över ett djur billigt så är det lättare att spontan köpa. Men ett husdjur är inte som en handväska som man kan ge till grannen när man har tröttnat eller väskan inte passar in längre. Ett husdjur är från den dagen du skaffar det helt beroende av dig. Beroende av att du behandlar det väl. Se till att det får all den omsorg och uppmärksamhet den behöver och att du inte låter någon annan behandla det illa. Oavsett om du köper en hamster eller hund så är det du som ägare som ansvarar för djurets öde.

Vi har pratat med Anette Sjödin, som är pressansvarig på SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund). När man annonserar ut en raskorsning som något häftigt blir det obedrägligt förfarande, säger hon. I en del annonser står det t.ex. Mamman Norsk Skogkatt – pappan Perser och så är det en bild på fem kattungar, varav en är korthårig. Två rasrena långhårskatter som korsas lämnar inte korthåriga avkommor eftersom det långhåriga anlaget är dominant. En korsning är alltid en korsning -alltså en huskatt. En huskatt är en underbar katt som finns i överflöd på olika katthem. Både kattungar och vuxna katter. Hitta ett katthem nära dig.

För att höja djurens status och för att de inte ska kunna skänkas bort, så har nu vissa av sajterna infört s.k. minimibelopp. DVS man får inte annonsera ut sitt djur om man inte tar minst den summa betalt. Tyvärr finns det ju alltid sätt att kringå regler och  den här texten fanns i en hundannons idag ”Priset av 1000 kronor står av den anledning att det krävdes för att annonsen skulle godkännas. ”

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

2 kommentarer

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet