Senaste nyheter
Hem / Hund / Djur – bättre än Prozac?

Djur – bättre än Prozac?

 

Idag är det inte ovanligt att katter och hundar introduceras inom vården, dock ligger Sverige fortfarande på efterkälken jämfört med exempelvis England och USA. En del går så långt som att kalla Sverige ett u-land inom området.

djurs hälsobringande effekter

Forskning visar att närheten till djur ökar välbefinnandet, minskar stress, smärta och obehag och bidrar till snabbare tillfrisknande. Det börjar bli dags för en ny syn på våra husdjur, de är inte bara trevligt sällskap, de har en hälsobringande effekt på våra kroppar och våra liv.

Ingen som har haft husdjur en längre tid är väl egentligen förvånad över detta. Men nu finns det alltså forskning på området.  Det är ingen nyhet att hundar kan tränas till ledarhundar för synskadade eller till assistenter för personer med epilepsi och andra åkommor, men att djur, utan specifik träning, är hälsobringande rent generellt, tycks inte ha slagit igenom med samma kraft inom svensk vård som utanför landets gränser.

Några få äldreboenden har införskaffat en hund eller en katt som sällskap till de boende. Isolering och ensamhet mår ingen bra av och många äldre sluter sig i sin egen värld när de inte upplever att de har ett socialt sammanhang längre. Även om personalen försöker med de medel som finns tillgängliga har det visat sig att till och med personer som anses som ”icke kontaktbara” har öppnat sig och återupptagit sociala beteenden efter att en hund eller katt introducerats.

Det finns olika teorier om vad det är som gör att vi mår bättre med djur omkring oss. För en lekman är det kanske lättast att beskriva det som att djur får oss på bättre humör. Vi känner oss aldrig riktigt ensamma när vi har en hund som jublar när vi kommer hem, eller en katt som, kanske lite mer behärskat, ändå visar oss att vi är önskade. Vi aktiverar oss mer när vi har djur, vi pratar med dem och oavsett att vi inte får ett muntligt svar, visar deras beteende att vi alltid är accepterade, älskade och viktiga. Faktum är att djur har mycket att lära oss människor om sociala förmågor och en behaglig samvaro.

Att klappa djur är också lugnande eftersom beröringen utlöser vårt välbefinnande hormon – oxytocin. Oxytocin har inte bara en lugnande effekt, det har även en mängd andra positiva egenskaper, som att det sänker puls och blodtryck, minskar smärta, stimulerar läkning och tillväxt, ökar välbefinnande och minskar stress samt ökar social interaktion.

På både äldreboenden och i olika former av terapi har djur visat sig besitta en kunskap om vad som behövs. På YouTube och Facebook finns en uppsjö av videoklipp där djur, utan träning, hjälper människor att känna sig trygga, våga öppna sig, etablera relationer och generera omtanke, kärlek och glädje där varken vårdpersonal eller medicinering fungerat.  Ingen har väl undgått att höra om delfiners påverkan på autistiska barn till exempel.

Frågan är väl om det finns några djur som inte fungerar terapeutiskt för människan även om alla djur inte fungerar för alla människor. I USA, finns en kvinna, Lori Gregory, som driver Mountain Peaks Theraphy Lamas and Alpacas. Hon besöker äldreboenden, Alzheimerpatienter m fl I sällskap med sin lama Rojo och/eller en av alpackorna Smokey & Beni. På YouTube kan du se ett kort nyhetsinslag där djur och patienter får umgås, länk.

Förutom enorma besparingar i mänskligt lidande innebär denna kunskap att besparingar och kvalitetshöjningar kan ske i vården. Förkortade rehabiliteringstider, färre eller mindre mängder lugnande och smärtstillande mediciner förutom en ökad trivsel för personal (mindre personalomsättning) och patienter rent allmänt borde ju vara anledning nog att prova denna biverkningsfria metod.

Relationen mellan djur och människa har alltid funnits där, vi är beroende av varandra på olika sätt, men, förutom oss djurägare, har inte alltid djur bemötts med den respekt och tacksamhet som de förtjänar.  Med den kunskap som nu finns om djurens hälsobringande effekter på människan kanske det är en trend som äntligen vänder.

PS. Ingvar Norling har gjort en studie om djur i vården som tydligt visar både hälsoeffekter och besparingar i mångmiljonklassen, länk.

 

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet