Senaste nyheter
Hem / Hund / Djur i bil kan leda till värmeslag

Djur i bil kan leda till värmeslag

Nu när sommaren och värmen med den kommit händer det tyvärr att hundar, katter och andra djur utsätts för värmeslag. En vanlig orsak kan vara att man lämnat djuret i bilen. Trots varningar från media och allmänheten så når informationen om hur fort det blir varmt i en bil inte riktigt fram till alla. Kanske vore det en bra ide att införa ett moment i körkortsutbildningen där den blivande föraren får prova på den stigande hettan i en bil en varm sommardag. Så klart under kontrollerade former.

Tänk på att aldrig lämna ditt djur i bilen under sommarhalvåret, inte ens i skuggan då solen förflyttar sig snabbt och bilen lätt hamnar i gassande sol. Värmen stiger fort och djuret kan få värmeslag, bli medvetslös och i värsta fall dö!

Tabell över hur varmt det blir i en bil:
tabellvarmeibil
Djur som lättare drabbas av värmeslag är:

 • Djur som haft värmeslag tidigare
 • Är överviktiga
 • Är trubbnosade
 • Är gamla
 • Har en tät och tjock päls
 • Har problem med andning
 • Har problem med hjärtat
 • Går på behandling med medicin (Fråga din veterinär för mer info)

Tecken på värmeslag:

 • Hässjning
 • Torra/klibbiga slemhinnor.
 • Dregling
 • Feber
 • Hög puls
 • Kräkningar
 • Medvetslöshet
 • I värsta fall svårigheter med andning samt koma.

Har djuret drabbats av värmeslag och eventuell chock eller medvetslöshet så kan hjärt och lungräddning krävas. Hur skall man då veta om djuret är medvetslöst? Får du någon reaktion när du pratar med det. Ruska försiktigt och se om du får någon reaktion. Kontrollera att slemhinnorna i munnen är rosa. Trycker du på det och färgen försvinner men den rosa färgen omedelbart kommer tillbaka- då slår djurets hjärta. Är färgen blek eller grå/blåaktig kan djuret ha andningssvårigheter eller störd blodcirkulation. Hjärt och lungräddning kan behövas. För att känna om djuret har puls, kan man sätta fingrarna på sidan av bröstkorgen bakom armbågen och leta efter hjärtslag. Är djuret inte medvetslöst men kraftigt påverkat av värmen kan man direkt börja kyla ner, den med vatten eller fuktiga handdukar. Ett djur som drabbats av värmeslag, bör alltid kontrolleras av veterinär, då inre skador på tex organen kan ha orsakats av värmeslaget. Är djuret medvetslöst kan man behöva göra hjärt och lungräddning:

Konstgjord andning
Öppna djurets mun och kontrollera så att luftvägarna är fria. Dra även fram tungan och kontrollera svalget så inget sitter där och stoppar djurets andning. Stäng munnen blås försiktigt in luft genom djurets nos och se om bröstkorgen höjer sig. Viktigt att tänka på att små djur har små lungor så man skall blåsa försiktigt och inte för mycket luft för att inte skada djuret. Blås in luft ca 20 gånger i minuten tills andningen kommit igång eller veterinär tar över.

Hjärt och lungräddning
Öppna djurets mun och kontrollera så att luftvägarna är fria. Dra även fram tungan och kontrollera svalget så inget sitter där och stoppar djurets andning. Lägg djuret i sidoläge med en handflata mot revbenen närmast bakbenen. Tryck ett par gånger på bröstkorgen för att få igång andning och hjärta. Om andningen eller pulsen inte kommit igång så gör så här:
Ha djurets mun stängd och blås försiktigt in fem andetag. Se till så bröstkorgen höjer sig men inte blir onaturligt stor. Desto mindre djuret är ju försiktigare bör du blåsa för att inte skada djurets lungor. Sätt dig på knä bredvid djuret och lägg handflatorna mot bröstkorgen, strax bakom lite ovanför armbågen.
Med raka armar trycker du på bröstkorgen i snabb följd. Ungefär två tryck per sekund. Man skall vara försiktig så man inte krossar revbenen men trycken skall vara tydliga.
Mellan varje tryck måste bröstkorgen få expandera helt. Gör en paus i hjärtmassage och ge två andetag. Fortsätt sedan hjärtmassagen. Är du ensam med djuret, upprepa 30 tryck och två andetag tills puls och andning återkommer eller veterinär kan ta över.

Om du hittar ett djur i en bil
Då kan du kan SMS:A registreringsnumret på bilen till 72503, det är Transportstyrelsens sms tjänst där du får svar på vem som äger bilen och sen SMS:A eller ringa någon nummerupplysning så du får telefonnumret till ägaren av bilen. Man kan då ropa ut både bilägarens namn och bilens registreringsnummer, om man tex befinner sig på en utställning, affär eller i ett köpcentrum. Är djuret uppenbart påverkad av värmen är det bäst att ringa polisen som då får komma och slå sönder en ruta och ta ut djuret. I riktigt akut läge kan man själv slå sönder fönsterrutan till bilen, dock är det bra att ringa polisen innan för att få klartecken för att ej bli betalningskyldig.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet