Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Djur ska hjälpa flyktingbarn att må bättre

Djur ska hjälpa flyktingbarn att må bättre

Att våra älskade djur används för att läka människor både fysiskt och psykiskt är ingen nyhet. Hundar och katter är de djur som använts mest flitigt, men man använder mer och mer hästar. I ett nytt projekt som drivs av Ny Livskraft Genom Hästar får flyktingbarn chansen att lära känna dessa fantastiska djur.

DSC_0012

Många positiva hälsoeffekter
Ny Livskraft Genom Hästar är ett program för flyktingbarn som nyligen kommit till Sverige. Programmet drivs som en ideell förening och syftet är att hjälpa nyanlända flyktingbarn läka själen genom hästkunskap och på så sätt få ny framtidstro.
Lars Norén, som är initiativtagare till detta, har tidigare arbetat med barn som har olika funktionshinder och såg då den positiva sidan av att integrera hästar med dem. Man har gjort studier när ridning används som behandling och det visar att barn får förbättrad kroppskännedom, balans, ökad förmåga till muskelavspänning, smärtlindring, sänkt ångest, ökad självkännedom och förbättrad självkänsla. Genom ridningen får man en förbättrad kroppskännedom och en bättre balans. Men att vara tillsammans med djur ute i friska luften gör också att ångest depression och stress minskar. Hos dem som deltagit har man kunna mäta att puls, blodtryck och stresshormoner har sänkts.

 

En hel del i bagaget
Många av barnen som kommer hit har en hel del i bagaget. De har varit med om saker många av oss bara sett på film och tv. Att klara av att anpassa sig här och bygga upp en ny tillvaro är inte helt enkelt. Uppemot hälften av alla flyktingbarn lider av posttraumatiskt stressyndrom och där kan våra djur spela en viktig roll i läkningsprocessen.
Vi med djur fick chansen att följa med under en kursdag på Hågelby gård, där en grupp barn får lära sig hästkunskap och att sköta om de övriga djuren.

DSC_0048

I en hyrd buss anländer sex stycken förväntansfulla barn. Några av dem hade varit på gården tidigare och för några var det allra första gången. Det första vi gör att gå in och titta på de nyfödda lammungarna. Dagens tolk är tolvåriga Fadwa och hon hoppar snabbt mellan arabiska och svenska. Det märks att hon känner att hennes uppgift är viktig.
Lars Noréns plan siktar på att låta 500 barn ta del av djurprogrammet i år, utöka varje år och under år 2018 hoppas han på att 5000 barn ska ha gått hästiskursen.  4H-gårdar finns spridda över hela landet och tanken är även att sprida projektet till andra delar av Sverige.

DSC_0032

– Min förhoppning är att få detta som en kommunfinansierad del av asylprocessen. Det behövs ett program för alla barn som kommer hit så att de har något att sysselsätta sig med och ge dem en chans att integreras, säger Lars.

Skönt med en paus från asylboendet
I väntan på uppehållstillstånd får man varken arbeta eller gå en svenskakurs, berättar en pappa genom tolken. Därför blir dagarna väldigt långa och det är ett trevligt avbrott i vardagen både för våra barn och för oss vuxna.
Efter mys med lammen är det dags att hämta in fåren från hagen. Man kan se att flera av barnen inte är vana att hantera djur. Kanske är det första gången de får kontakt med djur på så nära håll. Vi följer också med och ser på när de sköter om hönsen och kaninerna.

DSC_0034

När Anna som arbetar på Hågelby säger att det är dags att ta in hästarna jublar barnen. Det är den stora höjdpunkten på dagen. En liten pojke på tre år pekar på en stor fjording. Han vill absolut rida. Hans mamma nickar godkännande och personalen går in för att hämta hjälm. Glädjen som syns i pojken ansikte berör alla som ser på. Hans mamma berättar att han har en bild på en häst som han pussar på varje dag.

 

 

DSC_0057

Avslut med fika
Efter att barnen har ryktat och skött om hästarna i stallet är det dags för fika. Gården står för saft och smörgåsar som barnen snabbt mumsar i sig. Lars Norén gör en summering av dagen tillsammans med personalen på Hågelby, barn och föräldrar. Alla är eniga det har varit en fantastisk dag.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se
 


 

Fakta

           Ny Livskraft Genom Hästar

Ny Livskraft Genom Hästar är ett program för flyktingbarn som just anlänt till Sverige. Syftet är att flyktingbarn får läka själen och får ny framtidstro genom hästar.

Liknande behandlingsprogram har gjorts för barn med autism och adhd.

Det finns 37 4H-gårdar runt om i Sverige varav 18 i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ett tillfälle består av transport och tid på 4H-gården/ridskolan = cirka 3 timmar totalt. Genomförande 1 gång i veckan under 4 veckor för en grupp barn. En grupp består av maximalt 12 barn, två föräldrar och en tolk. Barnen ska vara max 12 år. Detta finansieras till stor del av fonder.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet