Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Djuren har också känslor – inte bara i Fablernas Värld.

Djuren har också känslor – inte bara i Fablernas Värld.

 

Visste du att det nu är vetenskapligt belagt att våra vänner djuren faktiskt har känslor som kärlek, empati, glädje, sorg, ilska och rädsla och troligtvis alla de andra känslorna också. En serie av BBC har visat bortom alla tvivel att djur har förmågan till självmedvetenhet, att de tycker om att leka bara för att ha roligt och att de tröstar varandra när livet känns svårt. Som en engagerad djurvän kanske det inte kommer som en direkt nyhet, men för alla som fortfarande tror att djur är objekt som inte känner och som därför kan behandlas hur som helst utan konsekvenser, kan det kanske komma som något av en chock.

Det har dykt upp en hel del artiklar nyligen om köttfabrikerna och hur djuren hanteras på oacceptabla och fruktansvärda sätt för att producera kött, ägg, päls eller ”försökskaniner” inom läkemedelsindustrin. Djurhanteringen gällande grisar för köttproduktion i Danmark, Tyskland och Polen har granskats och både Facebook, Twitter och media i allmänhet har rapporterat. Inte för att dessa länder är exceptionella, alla djurfabriker behandlar djur på ett sätt som är oacceptabelt för de flesta människor. Det behövs inte särskilt mycket fantasi och inlevelse för att förstå hur dessa djur känner och för att förstå att det här måste få ett slut, nu. Hade djuren kunnat berätta för oss med ord är jag säker på att ingen någonsin skulle äta fabriksuppväxta djur igen. Det är inte bara en fråga om att levande varelser hålls instängda i burar utan möjlighet att röra sig, dessa djur föds också upp itvingade de mest horribla cocktails av hormoner, för att växa snabbt, och antibiotika, för att hämma alla de infektioner och sjukdomar som är resultatet av denna hantering. Att tro att resultatet av detta i någon form ska vara ätbart eller till och med nyttig mat är som att tro på tomten. Det är lika verklighetsfrämmande att tro att förgiftad, besprutad och genmanipulerad mat i form av grönsaker, säd och frukt ger hälsa. Det är verkligen inte förvånande att nya sjukdomar och allergier växer upp som svampar efter en regnig natt.

I jakten på produktivitet, eller för att sammanfatta, pengar, så har nu människan lyckats med konstverket att förgifta nästan all mat och i detta syfte fortsätter den inhumana och oerhört grymma hanteringen av djur.

Respekten för livet såväl som förståelsen för att allt liv är sammankopplad och beroende av vart annat har sjunkit till en historisk bottennivå. Dessa dokumentärer som BBC har gjort är nödvändiga och väl behövda och skulle egentligen vara en del av skolutbildningen. Informationen är tillgänglig och om det inte medför att alla känner empati och tar avstånd från den här typen av djurhantering för djurens skull, så får man hoppas att gemene man i alla fall förstår att deras egen och deras familjers hälsa står på spel här. När du får en tallrik mat ställd framför dig ser du inte om maten producerats på det giftiga sättet eftersom det inte syns för blotta ögat. Men för att säkerställa att du själv äter och ger din familj ätbar mat – fråga om biffen, fläsket, lammet eller kycklingen är ekologisk och om grönsaker och frukt har fått växa och mogna utan gifter innan du äter dem. Priset för att inte göra det har nu blivit alldeles för högt.

Paula Jacobsson

info@vimeddjur.se

 

*bild från Fotoakuten

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet