Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Djurens Dag – World Animal Day

Djurens Dag – World Animal Day

Den fjärde oktober är djurens dag. Det uppmärksammas på olika håll i landet för att påminna om vikten av djurens välmående och belysa djurens situation. Eftersom det också på senare år är kanelbullens dag, passar många på att samtidigt bjuda på en kanelbulle.

Djurens dag firas fjärde oktober både här i Sverige och internationellt. Franciskus hette en man som under 1930 – talet värnade om djurens bästa. Han var allmänt känd för sin kärlek till djur och allt levande. Framför allt är han känd för sin kärlek till fåglar. Djuren hade på den tiden låg status och Franciskus arbetade för att förbättra deras villkor. Han helgonförklarades 1931 och utsågs till skyddshelgon för djuren och naturen i katolska kyrkan.

Djurens Rätt är en organisation som idag arbetar för att stoppa förtryck mot djur. De är djurens röst i samhället och en av de organisationer som uppmärksammar Djurens dag. På Djurens Rätt, Stockholmsregionen bjuder man idag på kanelbullar och informerar om sin kycklingkampanj.

Djurens dag

I sin kampanj lyfter de tre viktiga punkter:

Nolltolerans mot transportdödlighet

Stoppa användningen av snabbväxande kycklingraser

Att kycklingarna får vistas utomhus dagligen

Redaktionen på Vi med djur har idag pratat med Cecilia Mille på Djurens Rätt.

Syftet med djurens dag, är att ge djuren lite extra uppmärksamhet, berättar Cecilia. Djuren ska inte betraktas som varor. De har liksom människan känslor och behov, som behöver tillgodoses och tas hand om. I många fall är de helt utlämnade till människors hantering och beslut. Kor, grisar, hönor och kycklingar plågas på många håll i världen, både under transport och slakt. Det gör det extra viktigt att djuren har en egen dag som uppmanar människor att förbättra deras villkor. Att ta sig tid att en gång om året tillägna djuren en extra tanke och sätta sig in i deras verklighet.

Lillskansen har valt att uppmärksamma Djurens dag och Kanelbullens dag tillsammans. Förbokade skolklasser har möjlighet att komma dit för att delta i olika aktiviteter. Där bjuds de på pysselövningar, tipspromenad samt kanelbullar och saft.

Det finns många sätt att visa sin kärlek till djur på.

Berätta om hur du firar du djurens dag här?

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet