Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Djurens hjälte!

Djurens hjälte!

Jonna - djurens hjälte

Det finns människor som ofta i det tysta arbetar och kämpar för djurens väl. Agria Djurförsäkring har instiftat ett pris – Djurens Hjälte. Förutom äran erhåller vinnaren ett stipendium på 25000 kronor. 2011 års pristagare hette Jonna Fallhagen – Gohill, som fick motta priset i Globen under Stockholm Horse Show.

Initiativtagare till priset

Vi med djur träffade Cina Seidefors, som är initiativtagare till priset. Cina är kommunikatör på djurförsäkringsbolaget Agria.  Året var 2003 och vi gick ut i annonser där vi bad om tips på personer, som kunde motsvara de tankar vi har i företaget, berättar Cina.  Ledorden var samspelet mellan djur och människa och att skapa trygghet mellan dem.

Cina arbetar med research på alla de personer som är rekommenderade. Valberedningen består av 10 personer, representerade av flera djurägarorganisationer. Konkurrensen om priset är stor.

 

Jonna hade en bekant

Jonna fick veta att en bekant till henne blivit utsatt för våld. Året var 2009 och Jonna pluggade på Veterinärhögskolan i Uppsala. Jonna blev engagerad och började skaffa sig mer information – vad händer i t.ex. en våldsituation och efter – vad händer när ett djur är inblandat?

I de fall där våld förekommer och i de flesta fall, är det kvinnan som måste fly till vänner och släkt och som sista utväg, till ett skyddat boende. Sällan kan ett skyddat boende ta emot djur.

Tyvärr är exemplen många där djuren kommer emellan t.ex. vid en skilsmässa, där den ene partnern vill lämna förhållandet och djuret hålls som gisslan. Djuren används i utpressningssyfte – för att hålla kvar den andra partnern. Vid tillfällen där våld förekommer, är det inte ovanligt att också djuren drabbas. Hämndaktioner är vanligast när den våldsutsatta gjort en polisanmälan. Det kan handla om att döda eller skada, eller vanvård där djuret inte får föda eller vatten.

Jonna tog initiativet till en diskussionskväll med temat – nära anhörig som lever i en våldsrelation.  Hon hade samlat ihop sina studiekamrater, kvinnojouren, polisen, socialtjänsten och Nationellt centrum för kvinnofrid. På mötet bildades VOOV – veterinär omtanke om våldsutsatta.

I nätverket arbetar idag veterinärer, studerande, djurskötare och sjuksköterskor som erbjuder ett jourhem åt djuren. Man kan ta emot katter, hundar, kaniner, marsvin och t.o.m. hästar.

Placeringen brukar variera från en vecka till två månader. Vi sökte ett stipendium från Allmänna arvsfonden på en halv miljon, vilket möjliggjorde att vi nu har ett nätverk spridd över hela Sverige, berättar Jonna.

 

Förutsättningen för att VOOV skall ta hand om ett djur, är att personen aktivt har börjat ta sig ur relationen. Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojourer och brottsofferjourer.

 

Hon bestämde sig tidigt!

 

Jonna växte upp på en gård i södra Dalarna. Där fanns katt, kanin, häst och får. Det var svårt att stå bredvid och se på när djuren blev sjuka – jag var väl tio år när jag bestämde mig för att bli veterinär, berättar Jonna! Hon utexaminerades januari 2011.

Vid prisutdelningen i Globen fick Jonna även en akutväska för hästar som pris. I hennes tack meddelade hon att väskan genast skulle gå till hennes projekt i Indien.

Efter gymnasiet reste Jonna som volontär till Indien och arbetade med ridterapi för funktionsnedsatta. Under studietiden startade Jonna Intact EQ, som stöder och samlar in pengar åt verksamheten med ridterapi för funktionsnedsatta barn.

Jag intervjuar Jonna när hon är på väg till sitt arbetspass på veterinärkliniken, under färden på motorvägen.

 

Djurens hjälte genom åren:

 

2010 – Mia Winge, Irene Ljunggren, för deras engagemang för marsvin som far illa.

 

2009 – Maria Berntsson för den svåra uppgiften att ge hemlösa katter ett bättre liv.

 

2008 – ingen hjälte utsågs.

 

2007 – Kerstin Malm, som arbetar strategiskt och direkt för katter.

 

2006 – Henrik Hult, hjälper moderlösa föl.

 

2005 – Willy Heyman, en eldsjäl bakom Stockholms hund och katthem.

 

2004 – Marina Reutersvärd, arbetar för att hundarna skall få det bättre.

 

2003 – Inga – Lill Bjurman, arbetar för vanvårdade hästar.

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet