Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Djurens rätt i Almedalen

Djurens rätt i Almedalen

Under Almedalsveckan 2016 arrangerar Djurens Rätt ett seminarium om djurtransport och en mötesplats för aktuella djurskydds- och djurrättsfrågor. Dessutom så anordnas ett seminarium tillsammans med Djurskyddet Sverige som ställer frågan om den nya djurskyddslagen kommer att göra något för de vilda djuren på cirkus.

Seminarium och debatt: Djurtransporter i Sverige och inom EU – utmaningar och lösningar

Varje år transporteras 1,4 miljarder levande djur i Europa. Avstånden är ofta långa och förhållandena fruktansvärda. Bara i Sverige dör varje år omkring 200 000 djur i samband med transporter. Vilka åtgärder krävs för att förbättra situationen för de djur som transporteras i Sverige och inom EU?

Tillsammans med våra europeiska samarbetsorganisationer i Eurogroup for Animals har Djurens Rätt sedan april drivit kampanjen #StopTheTrucks i hela EU. Syftet med kampanjen är bland annat att uppmärksamma vikten av en revision av EU:s lagstiftning för djurtransporter. På nationell nivå läggs fokus på att få till stånd ett upphörande av export av levande djur och åtgärder för att minska dödligheten i samband med djurtransporterna. Professor Uno Wennergren, forskare vid Linköpings Universitet, kommer att hålla ett föredrag om sin forskning inom djurtransportområdet. Professor Wennergren har drivit ett projekt om optimering av djurtransporter med fokus på logistik och djurskydd. I panelen deltar både politiker och företrädare för branschen.

Medverkande:

 • Uno Wennergren, professor, Linköping Universite
 • Åsa Coenraads, riksdagsledamot, Moderaterna
 • Emma Wallrup, riksdagsledamot, Vänsterpartiet
 • Isak From, riksdagsledamot, Socialdemokraterna
 • Lars Axel Nordell, riksdagsledamot, Kristdemokraterna
  Hans Agné, VD, Svenska Köttföretagen
 • Representant från Svensk Fågel
  Tid: 6 juli 16:30 – 17:45

Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, Sal B24

Mötesplats: Aktuella djurskydds- och djurrättsfrågor

Vårt samhälle utnyttjar djur i en enorm omfattning. Vad händer egentligen med djuren i livsmedelsindustrin? Finns det alternativ istället för djurförsök? Är det försvarbart att klä sig i päls? Är djur till för vårt nöje skull? Djurens Rätt arbetar för att hjälpa djur som utsätts för lidande av människor. Välkommen att prata djurfrågor med oss!

Tid: 4, 5 och 6 juli 09:00 – 20:00

Plats: Cramérgatan (mittemot entrén till Campus Gotland)

Seminarium: Nya djurskyddslagen – även för cirkusdjuren?

Idag är det tillåtet att hålla vilda djur på cirkus, en miljö som inte kan förenas med ett gott djurskydd. Hur kan den nya djurskyddslagen, som presenteras i höst, skydda även djur på cirkus?

Medverkande:

Torsten Jakobsson, länsveterinär, Stockholm
Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt
Emma Brunberg, agr. dr i husdjursvetenskap
Åsa Hagelstedt, moderator (generalsekreterare), Djurskyddet Sverige
Tid: 4 juli 10:15 – 11:15

Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, Sal B14

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

 • Detta är ett pressmeddelande från Djurens Rätt

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet