Senaste nyheter
Hem / Hund / Djurflocken

Djurflocken

För att dela med sig av sitt stora djurintresse till andra, startade Mette bloggen Djurflocken. Där skriver hon om hunden Axel, som är en hennes assistanshund, om Rexkaninerna och marsvinen.

Mette är uppväxt med djur. De har alltid funnits i mitt hem, konstaterar hon. När jag var liten växte jag upp med vinthundar. Jag hjälpte till att sköta om min storasysters marsvin. Senare fick jag ökenråttor och vanliga råttor.

Mitt första egna marsvin skaffade jag och min sambo tillsammans, berättar Mette. Vi gick in i en djuraffär. Där hittade vi en liten grå lurvig sak, som fick följa med oss hem. Det var inte alls planerat. Vi hade ju inga saker hemma, varken mat eller tillbehör till marsvinet. Med tiden skaffade jag fler marsvin.

Sen 14 – års åldern har jag hållit på med hästar och även haft egna. Tyvärr fick jag sluta med hästar, p.ga av sjukdomar som jag har fått.

Marsvin är charmiga, påhittiga och sällskapliga. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hästar och skötseln runtom kring dem. Jag får ut nästan samma sak av att hålla på med marsvinen, även om det är stor skillnad på djur. Jag får hålla på med hanteringen kring med hö. Det blir ett substitut för mig, eftersom jag var van att hålla på med hästar, menar Mette.

Många förknippar marsvin med djur, som bara sitter i en bur, men det är inte så, anser jag. Det tycker om när man fixar och donar åt dem och de kan bli väldigt personliga. Jag har under lång tid hållit på med omplaceringar. Det är det som ligger mig varmast om hjärtat. Jag skulle aldrig gå och köpa mig en hundvalp. Jag har alltid köpt omplaceringsdjur, som folk har ansett har varit omöjliga, men djuren har bara varit feltolkade. En del behandlar marsvin, som om de är en leksak – folk skaffar ett marsvin och efter ett tag kanske de tröttnar. Då skänker de bort dem eller säljer dem – Tänk om fler kunde ta emot omplaceringar, istället för att skaffa en marsvinsunge.

Jag har ett mindre omplaceringshem för marsvin, som jag väntar på att det ska bli godkänt. Men alla marsvin går inte att omplacera. Jag har t.ex. ett marsvin som heter Snövit som bits. Henne skulle jag aldrig omplacera. Hon får stanna hos mig. På min hemsida lägger jag ut de marsvin som finns för omplacering. Jag har kontakt med veterinärer, som är specialister på små djur, när djuren behöver vård. Jag lämnar en garanti – fungerar det inte får man lämna tillbaka marsvinet till mig.

Även marsvin kan få epilepsi, men att det är väldigt ovanligt. Ett av mina marsvin – Freya föddes en vecka för tidigt, med en vikt på bara 43 gram.  Jag födde upp henne med nappflaska. Hon har epilepsi. Än så länge har hon bara haft ett stort anfall och klarar sig utan medicin.

Axel är 4år och blandning mellan amstaff/schäfer/rottweiler/bordercollie. Han kom till Mette som sexmånaders valp. Axel var då mager och vanvårdad. Han lider idag av magkatarr, pollen och dammallergi och har en foderöverkänslighet. Det är förmodligen p.ga av hans tidigare missförhållanden. Axel är Mettes hund och assistent i livet.

Mette lider av fibromyalgi, Bechterews och IBS & RLS, som gör att hon stundtals har smärta, ledvärk och minskad rörelseförmåga, därför behöver hon ibland hjälp i vardagen.

Axel hjälper henne med allt från att bära hem matkassen från affären, till att plocka upp stekspaden när Mette råkar tappa den. Han kan även öppna skåpdörrar. Planen var att utbilda Axel genom Svenska Service och Signalhundsförbundet, men eftersom Axel har ett konstaterat höftledsfel på ena höften blev han inte antagen. Därför har Mette utbildat honom själv.

Djurflocken

 

Mette har också rexkaniner. Rexkaninen har en päls som sammet, säger Mette. Min erfarenhet av mina egna rexkaniner är att de inte är lämpliga för barn. Vill den inte bli klappad mer, tar den till både tänder och klor. Rexkaninen är mycket populär i utställningssammanhang.

Djurflocken

Mettes dag börjar klockan sex. De första som får mat är marsvinen. Annars skriker de så att de väcker hela huset. Sedan rullar dagen på. När Mette har tid och möjlighet erbjuder hon djurpassning. Just nu är Mette dagmatte åt två hundar. Det är viktigt för mig att alla djur får tillräckligt med tid.

Djurflocken

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet