Senaste nyheter
Hem / Djurparksdjur / Djurvårdare på skansen

Djurvårdare på skansen

 

 

Erland Wadsten arbetar som djurvårdare på skansen. Han började hjälpa till där redan som nioåring. Femtio år senare njuter han fortfarande lika mycket av sitt jobb. Frisk luft, den nära kontakten med djur och möjligheten att alltid få vistas ute är underbart.

Mata & mocka


 En gråmulen blåsig dag, hade jag stämt möte med Erland Wadsten, djurvårdare på Skansen. Redan som nioåring cyklade han till Skansen och fick hjälpa till med lite av varje. Djurintresset växte och Erland utbildade sig till Djurvårdare. Då hette utbildningen djurvårdare för djurparker. I femton år arbetade han med försöksdjur på Stockholms Universitet. Erland inflikar att inga försök gjordes på levande djur. Under den tiden arbetade han helgerna på Skansen. 1989 fick han ett vikariat på två år för att sedan bli fast anställd.

Skansen är uppdelat i tre distrikt, inom vilka djurskötarna och djurvårdare roterar. Erland är ansvarig för växtätarna. Personalen börjar sju på morgonen med att mocka och utfodra. Den dagliga bemanningen är 8-11 personer. En zoolog arbetar heltid och en veterinär arbetar halvtid i de tre distrikten.
Erland ansvarar för växtätarna som består av visenter, kor, får, getter, älgar, renar och låglandskor. Djurskötarna går aldrig in till visenterna i inhängnaderna, utan de lockas in i ett bås för att matas. De kan vara tjuriga och väger 800 kg, så man måste vara försiktig.Vildsvinet är det enda djur som är så tufft att det kan gå tillsammans med visenterna. Erland Wadsten ansvarar för Skånegården, som påminner om hur gårdar kunde se ut på 1920- talet.  På Skånegården finns blommehöns, Svensk gul anka och grågäss.
 

djurvårdare på skansenGul anka

 

Skansen nu och då

Erland berättar om förändringarna under åren. Nya synsätt och nya djurlagar har förändrat djurparkerna. Vi har inga elefanter eller isbjörnar längre. Den främsta orsaken var brist på utrymme. En isbjörn, i sin naturliga miljö, vandrar långa sträckor varje dag, på jakt efter föda. Kan den inte få möjlighet att utöva sitt rätta beteende kan den lätt utveckla ett vaggande stereotypt beteende. Elefanterna är mycket intelligenta och trivs de inte kan de hamna i ett liknade beteende. Idag tar inte djurparker emot vildfångade djur, utan man handlar endast med godkända uppfödare och byte mellan djurparker.

Lappugglan föds upp i England för att senare hamna på Skansen.  De berguvar som föds upp på Skansen, flyttas sedan ut i olika avelsprojekt. Idag är vingstäckt (vingklippning) inte tillåten. Flygande fåglar hålls i voljärer (stora fågelburar där fåglarna kan flyga fritt).  Något som ligger i tiden är miljöberikning. Miljöberikning går ut på att stimulera djurens naturliga beteende. Några exempel på det är att gömma mat, frysa in mat i isblock. Skansen tar inte längre emot skadade djur, istället får man vända sig till viltjouren på Svartsjölandet. På Statens vilt (tidigare Kronans villebråd) är man skyldig att ta emot örnar falkar och vissa ugglor.

Skånsk blommetupp

Linderödsvinet

 

Hårt smutsigt & tungt

Att arbeta på skansen kräver inte bara ett stort djurintresse. God fysik är ett måste. Ryggar och knän tar stryk, säger Erland. Det är ett smutsigt jobb och man får inte vara rädd för att smutsa ner sig. Att få arbeta på Skansen är en ynnest, att uppleva naturen varje dag på detta sätt är få förunnat.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet