Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Doctrivet – en smådjurskliniken med stor potential!

Doctrivet – en smådjurskliniken med stor potential!

Tania Marie Randquist är tillsammans med sin man Raad Askar grundare och ägare av Doctrivet smådjursklinik och där hon arbetar som verksamhetschef.  Kliniken  har  resurser likvärdiga ett djursjukhus. Raad är veterinär två gånger om.

När han flyttade från Irak till Sverige, fick han läsa om hela veterinärutbildningen. Under studietiden arbetade han inom hemtjänsten och träffade både äldre och funktionshindrade djurägare, som hade svårt att ta sig till veterinären. Raad tänkte att om djurägare har svårt att ta sig till veterinären så får veterinären ta sig till djurägaren.

Resultatet blev Vetrinova – en mobil veterinärklinik.

Men drömmen om en fast veterinärklinik har funnits där sedan många år tillbaka och den har nu blivit verklighet. Doctrivet ligger i Huddinge, söder om Stockholm i stora, ljusa och rymliga lokaler. Entrén och väntrummet är luftigt och där finns gott om plats även för de större hundraserna. Jag vill ge djurägarna en möjlighet att åka till veterinären innan jobbet, därför öppnar vi redan klockan sju på vardagar och har lördagsöppet, berättar Tania.

Målsättningen med Doctrivet är att det ska fungera som ett litet djursjukhus. Att erbjuda personalen avancerad medicinsk topputrustning är viktigt för Tania. Lika viktigt som harmonin mellan dem som arbetar tillsammans. På Doctrivet finns också ett avancerat labb där veterinärerna kan analysera prover.

Just nu kör Doctrivet en kampanj, där de erbjuder den äldre hunden eller katten en hälsoundersökning till ett kraftigt reducerat pris. När djuren börjar bli äldre, dyker ofta sjukdomarna upp, säger Tania.

En av patienterna är Xina, en leonberger tik på snart nio år. Eftersom Xinas pappa har blåsljud på hjärtat vill matte Maria Sundqvist b.la utesluta att också Xina har det. Därför vänder de sig nu för att utnyttja seniorkampanjen – ett utmärkt tillfälle att ta reda på saker som inte syns utåt. Veterinär Raad börjar med att lyssna på hjärtat för att utesluta blåsljud.

Doctrivet

Han tittar i öronen för att upptäcka eventuell svampinfektion.

Doctrivet

Efter att veterinären undersökt Xinas mun känner han igenom kroppen. Sen är det dags för blodprov. Djurskötaren Johanna Rydberg kommer in för att ta lite prover.

Doctrivet

Proverna analyseras sedan i deras egna labb.

Doctrivet

Topsen som veterinär Raad använt i Xinas öron har sekret på sig. Topsen med ögonsekretet stryks på ett objektglas som sedan doppas i olika västskor. Först doppar Raad objektglaset i den vita vätskan för att binda fettet. Han doppar objektglaset både i en röd vätska och i en blå vätska. Färgerna visar sedan eventuella bakterier tydligare i mikroskopet. Olika bakterier har olika utseende, t.ex. jästsvampen ser ut som små päron, berättar Raad. Svamp attackerar slemhinnan så att den blir skadad. Man blir då mer mottaglig för bakterier. Hundraser med långa öronlappar är extra utsatta. T.ex. cockerspaniel

DoctrivetTaxen Goliat besöker Doctrivet för att undersöka sina öron. Han har börjat med att ”skaka på huvudet”. Det konstateras att Goliat har en lätt svampinfektion. Medan Raad undersöker Goliat får han ett gott ben att smaska på.

Doctrivet

När undersökningen är klar busar Raad och Goliat i väntrummet. Många djur tycker det är obehagligt att gå till veterinären och därför gör han sitt bästa för att de ska förknippa veterinären med skoj.


Djuren är duktiga på att dölja när de är sjuka och med dagens avancerade metoder kan man behandla många sjukdomar idag. Det gäller att upptäcka dem innan det gått för långt. Många sjukdomar som till för några år sen kanske ledde till avlivning, kan veterinärer idag bota om de upptäcks i tid. Att sköta veterinärkliniken också ur en djurägares synvinkel är mycket viktigt, menar Tania. Jag är också djurägare och har varit större delen av mitt liv!

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Hoppa till verktygsfältet