Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Dogmodel förmedlar djur inom reklam och film

Dogmodel förmedlar djur inom reklam och film

Har du ett husdjur som är alldeles bedårande? Brukar omgivningen säga att det skulle passa inom film eller foto. Enligt Tina Roed på Dogmodel är det inte det som är avgörande när de söker nya stjärnor inom film och reklam.

Tina har förmedlat många djur av olika slag både i reklam och filmbranschen allt från humlor till hästar har passerat genom hennes agentur.

Mentalitet viktigare än utseende
När Tina söker ett djur till en film vill kunden att hon skickar bilder på t.ex. ca tre hundar. Oftast spelar utseendet mindre roll. De kanske är ute efter en medelstor hund som kan spela en del i en familj. Djuret måste kunna agera framför kameran och inte ha rädslor. Djuren måste vara lugna och trygga och gilla uppmärksamhet. En vanlig sak är att en hund ska spela en familjemedlem. Då krävs det att hunden tycker om barn och att den fungerar med flera människor runt omkring sig och kan fungera naturligt.

Några exempel
Jag jobbar jättemycket med min systers jack russel och den tycker att det är så vansinnigt roligt att agera, berättar Tina. Den hunden agerar oftast bättre framför kameran än när vi repar. Hundarna vi använder älskar att synas framför kameran och har som människor som är i branschen lite showmentalitet. Man kan tro att vi vill ha en hund som lydnads tävlar, men det är inte så det fungerar. Om den har ett jättefint fritt följ så går hunden och tittar på matte hela tiden. Det fungerar inte om man ska spela in att man är ute på t.ex. en hundpromenad. Det som är svårt är att få det att se naturligt ut.

Ibland får vi in jätteroliga jobb. Vi fick in ett jobb från Minecraft där en hund skulle slita och dra i ett gummiben. De skulle göra spelet med verkliga figurer för en mässa i USA. Hunden skulle slita och dra i ett ben så att det lossnade samt bära på en slägga och en hel del annat.
Ganska nyligen så gjorde vi en reklamfilm där hunden skulle hoppa efter en tallrik. Tallriken skulle bäras av en skådespelare och man skulle bara se händerna runt tallriken. Skådisen hade en kudde fastsatt på huvudet och bredvid henne gick det en kille med steadycam och filmar rakt ner. Det såg jättekonstigt för hunden som inte alls ville samarbeta och i det fallet fick vi byta skådisen mot matte för att få det att fungera. Som tur var hade hon fina händer.
Tina har arbetat med många olika slags djur genom åren. I en reklamfilm om cancerfonden skulle det vara humlor som skådespelare. Då samarbetade Tina med en humleforskare för att få humlorna att agera som de ville. Humlor flyger alltid mot ljuset och det får man utnyttja, säger Tina.  I den filmen skulle det vara en humla, men man använde flera humlor för samma roll.

 
Jag har också arbetat med grodor, då lånade jag två grodor från Skansen. Det finns nog inte så många djur jag inte kan arbeta med, skrattar Tina.

Förberedelser
Vi stöter på många svårigheter under en filminspelning som man inte kan förutse. Innan vi kommer dit brukar jag fråga lite standardfrågor om inspelningsplatsen för att förbereda och rusta djuret. Är det halt underlag? Är ytorna stabila? Vissa hundraser kan ha svårt att göra saker på kommando. Vill man ha med en afghanhund och vill att den ska sitta i filmen kan det bli problematiskt. De tycker inte om att sitta. Antingen ligger de ner eller så står de upp.
Jag får många spontananmälningar från människor och då skickar de in bilder på sina djur påklädda med solglasögon, där de undrar om deras djur kan bli fotomodell eller filmstjärna? Jag blir så full i skratt, säger Tina. Oftast väljer kunden bara på bilder och hur ska de kunna se hur djuret ser ut om den både är påklädd och har solglasögon?

Tinas roll
Jag är nästan alltid med under filminspelningarna, dels för att skydda djuren och se till att inte djuren inte blir utnyttjade och att de får regelbundna pauser, fortsätter Tina. Det kan ibland vara svårt för djurägaren att säga ifrån eller säga till och ibland blir det väldigt stressigt under inspelningarna.

Det viktigast är att djuren är miljöstarka och är vana att jobba under störning. För en katt t.ex. spelar det ingen roll hur duktig den än är hemma på köksgolvet om den inte klarar nya miljöer. Det är extra viktigt vid stillbilder och modeplåtningar där hunden är accessoarer att hunden kan sitt, ligg, stå och kunna hålla positionerna på avstånd. Man oftast inte får veta i förväg så det är förstås viktigt att hunden kan sin sak. Det gäller oftast för film när hunden inte får flytta sig en centimeter och man måste flytta tillbaks den, då kan det bli väldigt jobbigt när man ska filma. Djuren måste kunna hålla sin position ibland ganska länge. Kunden frågar oftast inte efter om hunden kan göra konster utan det vanligaste är att hunden spelar en familjemedlem med främmande vuxna och barn. Där den är så pass social så den klarar av både skådespelare och filmteam.

Kända filmer
Några kända filmer som Tina jobbat med är Hypnotisören, där det var en jätteduktig liten hund med som heter Fia. Fia har även haft en roll i filmen ankdammen.

En annan film hon förmedlat djur till är filmen en man som heter Ove. Där är det två katter som delar på en roll. Båda filmerna har blivit Oscarsnominerade.

 Rolf Lassgård med katt under filminspelning.
Rolf Lassgård med katt under filminspelning.

Tina efterlyser en guldbagge för bästa djurroll. I denna video övar de in för en scen där hon ska spela död.

 

Av många roliga stunder är det vissa speciella stunder. När vi spelade in filmen Hypnotisören satt jag och Fias matte i min bil. Det var 15 grader kallt ute. Vi hade walkie-talkie så att vi skulle höra om de behövde oss. Den dagen skulle man spela in scener i ett litet radhus. Med hela filmteamet fick alla inte plats. De höll på att filma mordscenerna och skådespelarna skrek oavbrutet för full halls i flera timmar. Där satt vi i bilen med varsin kopp kaffe i frigolitmuggar och kände oss som poliser på spaning.

Jag älskar djur och filminspelning för det påminner lite om ett cirkussällskap. Särskilt när man arbetar flera dagar tillsammans. Det är fantastiska och duktiga människor och djur man arbetar med. När de tycker att det är roligt så blir vi ett otroligt team.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet