Senaste nyheter
Hem / Övrigt / ”Dold” går rakt in i konflikt mellan djurägare och veterinärer

”Dold” går rakt in i konflikt mellan djurägare och veterinärer

Veterinärvården för djur har blivit mer och mer avancerad och priserna, som har stigit rejält senaste åren, varierar stort mellan veterinärklinikerna. De senaste tre åren har omsättningen i branschen ökat med 500 000 000 kronor enligt inslaget från Svt 1 som visas nedan.

För många är djuren en kär familjemedlem. Om djuret insjuknar eller skadar sig är djurägare i många fall beredda på att gå hur långt som helst och det kan bli oerhört kostsamt, trots försäkring. Okunskap om veterinärmedicinsk vård och viljan att göra det yttersta för sitt djur gör att djurägare kan känna sig väldigt utlämnade. Det finns en oro att kärleken till sitt djur utnyttjas för att sälja dyra behandlingar och att djuret behandlas i onödan. På sociala medier diskuteras det nu bland tusentals djurägare. Många menar att vissa veterinärkliniker satt i system att behandla djur nästan upp till taket av deras djurförsäkring. 

En reporter från Svt 1 fick vara med under en veterinärkonferens och veterinärerna som deltog där tycktes delvis hålla med om att det finns ett problem när veterinärkliniker bedömer djur och hur de behandlas olika beroende på klinik. Men medan många djurägare menar att de stora bolagen bara vill tjäna pengar, så menar veterinärerna att det är djurägarna som ofta driver på att fortsätta behandla djuret. Enligt Annika Bergström som är lektor inom smådjurskirurgi på SLU, är djurägare mer medvetna om vad som kan göras för deras djur, samtidigt som djursjukvården har utvecklats väldigt mycket de senaste tio åren. Den avancerade tekniken och apparaterna kostar pengar. 

I detta inslag intervjuas både djurägare och veterinärer för att ge en bild från båda hållen.

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet