Senaste nyheter
Hem / Hund / Draghundsport – så funkar det

Draghundsport – så funkar det

Snö som yr kring kinderna, vinterlandskap som viner förbi i en hiskelig fart. Vi med djur har snackat draghundsport med siberian husky-uppfödaren och draghundföraren Marlene Karlsson. 

16128563_10154738364429892_602011811_n

Jag tillhör den kategorin av människor som inte kan göra någonting halvdant, säger Norrbotten-tjejen Marlene Karlsson. Sina första siberian huskies skaffade hon under 2000-talet, och hon föder upp rasen på sin kennel Yabasta. Siberian husky är en väldigt populär draghundras, men man kan använda många olika hundraser.

– Alla hundar kan motioneras och stärkas genom dragträning! Vissa raser är dock specialiserade på att dra och har stor naturlig instinkt att jobba i sele. Några exempel är brukshundar, polarhundar, stående fågelhundar och blandraser mellan dessa. Den grundläggande egenskapen för en draghund är lusten att springa! Säger Marlene Karlsson.

 

Hur ska man tänka när man sätter ihop de sex hundarna som ska dra?

– Första gångerna jag körde ett spann så var vi flera kompisar som satte ihop våra hundar i ett spann. Det var någon siberian husky, en alaskan malamute, en lapphund. I mitt spann har allt ifrån papillon och shetland sheepdog till malenois och eurasier gått!

 

Har man tikar och hanar tillsammans?

– Hanar och tikar tränas tillsammans. En duktig draghund kan jobba sida vid sida oavsett om det är en löptik eller ej. I flock kan det underlätta att kastrera vissa hanar, det är en smaksak hos varje hundägare att bedöma.

 

Vad har du för tips till de som vill tävla i draghundsport?

– För den som vill lyckas på tävling är det extra viktig att tänka på sammansättningen. Hundarna jobbar som ett lag och då är det många faktorer som ska stämma. Duktiga spannförare pratar ofta att ha ett ”jämnt spann”. Där kommer faktorer in så som storlek på hundarna, steglängd, intensitet i arbete och givetvis träningsmängd.

 

Går åt mycket foder
Under högsäsongen när Marlenes hundar tränar som mest, äter de två till tre gånger om dagen, beroende på hur många träningspass de kör. Det blir 400-600 gram torrfoder per hund och dag.

– Vi använder ett foder från Royal Canin som är specialiserat för arbetande hundar. Utöver det får de cirka två liter vatten per dag, som blandas med maten så att de ska hålla en bra vätskenivå i kroppen, berättar hon.

 

Använder man alltid sex hundar på en spann?

– Nej det är olika! Hobbydrag kan du köra med allt ifrån en liten hund till många, många hundar samtidigt. På tävling kan du tävla med en hund (löpning, cykel, skidor) och sedan delas klasserna in efter hur många hundar du har i spannet. Jag kör oftast sex eller åtta hundar på tävling. Den största klassen kallas för ”obegränsad” och gäller för tolv eller fler hundar.

 

Hur bestämmer man ordningen i ledet?

– Det är en smaksak, men oftast vill man ha snabba och lydiga hundar längst fram i spannet och starka slitvargar längre bak i spannet. 

 

Finns det en undre resp. övre åldersgräns för draghundar?

– En polarhund kan börja visa draginstinkter väldigt tidigt, behovet att få dra brukar komma ungefär vid könsmognaden. Från 18 månaders ålder får de börja tävla, och får sedan tävla hur länge som helst. Ofta blir de lite långsammare vid 8-9 års ålder och då får de börja gå i pension. Pensionärer får antingen bli sällskapshundar på ålderns höst eller får ansvaret över att hjälpa till med träningen av unghundarna i flocken.

 

Hur tungt och långt får de dra åt gången?

– Det är väldigt olika beroende på ras – och beroende på vad man vill göra med sin hund. Generellt går det väl att säga att de större och kraftigare raserna passar bättre att dra last i lågt tempo medan de lättare och mer långbenta hundarna passar bättre att dra lätt last i högre fart.

 

Hur tränas hundarna?

– De får lära sig kommandon och draginstinkten uppmuntras under promenader. För valpar och unghundar går en stor del av träningen ut på att de får springa fritt och bygga upp sina kroppar så att de är stabila och väl förberedda för ett liv som draghundar.

 

Vilken förebyggande vård får de, till exempel för tassarna?

Det finns de som ger kosttillskott och/eller smörjer tassarna för att hunden inte ska få skador. Det är väldigt individuellt hur deras tassar påverkas av draget. Det spelar givetvis även stor roll vilken typ av drag som hunden utför och i vilken omfattning. Mina hundar drar i spann och tränas mycket på barmark och på grusvägar. Jag sätter sockor på hundarnas tassar för att skydda och förebygga mot skador. Vissa av hundarna behöver sockor efter fem kilometer medan andra behöver det efter tjugo kilometer. Om någon hund är lite torr om tassarna kan jag sätta en klick fett i tassen innan jag tar på sockan. På så sätt smörjs tassen automatiskt medan hunden arbetar.

 

Hur ska man tänka när man avlar fram draghundar?

– Du ska tänka på att du får det du avlar på. Fundera igenom hur du själv är som människa. Gillar du mest att gosa eller vill du köra långa fjällturer? Vill du tävla? Vill du vinna? Eftersom draghunden måste ha många medfödda egenskaper är det viktigt att aveln är genomtänkt. Om du vill vinna tävlingar måste du avla på hundar som vinner tävlingar. Om du vill ha hundar som kan dra riktigt tungt måste du avla på hundar som kan dra riktigt tungt. Hos draghunden sitter det otroligt mycket i skallen. En bra draghund har en stark vilja och stort mod, det är ingenting du kan träna fram.

 

Läs även: Hundar kan röja vinterhindren för funktionshindrade

 

Linda Åkesson

linda@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet