Senaste nyheter
Hem / Drentsche patrijshond

Drentsche patrijshond

Drentsche Patrijshond kommer ursprungligen från provinsen Drenthe i Nederländerna där de flesta invånare var jordbrukare som även ägde jaktmarker. Från Spanien kom på 1500-talet spanielraser via Frankrike där rasen hade utvecklats. År 1943 blev rasen internationellt godkänd av Nederländska Kennelklubben. År 1948 bildades den  Nederländska rasklubben  ”De Drentsche Patrijshond”

Användningsområde
Man måste träna sin Drentsche patrijshond, som är en fågelhund, både fysiskt och psykiskt. Dess följsamhet och sitt viltintresse gör att den måste tränas med en mild hand. Man visar sin hund när den gjort fel, på ett mjukt sätt. Den måste få utlopp för sin energi om inte vid jakt så vid mental träning.  När du måste korrigera din ”drent” räcker det ofta med att visa dig missnöjd i språk och ögonkontakt. Då förstår hunden att den ska sluta med, det du tycker är fel.

Hälsostatus
Allmänt är den en frisk och sund ras. Det förekommer dock ärftliga sjukdomar men inte i så stor omfattning.

Utseende/skötsel
Drentsche patrijshond är en medelstor hund där hanar har en mankhöjd på mellan 58-63 cm och tikar mellan 55-60 cm. Rasens päls ska vara vit med leverbruna fläckar, med eller prickar. Pälsen verkar lång på kroppen eftersom den har mycket hår på öronen.  Den har något kraftigare päls på halsen och bröstet, samt fransarna på fram- och bakben och den rikligare pälsen på svansen. Pälsen är lättskött och behöver bara borstas en gång i veckan. Under fällningsperioderna bör den borstas lite oftare.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet