Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Duvor / Duvor

Duvor

Duvor

Allmän information

Duvor finns nästan överallt på jorden, förutom i Arktis och Antarktis. I Sverige häckar fyra olika arter. Tamduva, ringduva, skogsduva och turkduva. Säd och frukt utgör den största delen av deras föda. De lägger vanligtvis två kullar med ägg per år.  Duvor är monogana djur som föder upp sina kullar tillsammans. Duvor har en väldigt god orienteringsförmåga och har används ofta som brevduvor. Idag används de för att tävla i hastighetstävling. Vaccination mot Newcastlesjuka (paramyxovirus) är obligatorisk för alla duvslag med tävlande brevduvor och utställningsduvor. Deras lilla huvud och kraftiga skrud gör dem till utmärkta flygare.

Tamduva och stadsduva förekommer i många färgvarianter. De är ca 36 cm långa och i det vilda är deras fjäderskrud ofta grå, vilket ger ett utmärkt kamouflage. Den har ett kuttrande läte och i staden livnär den sig på fröer och brödbitar.

Krav på utrustning

Även tamduvan kräver ständigt sällskap och bör hållas i par. Duvslaget ska vara 1 kvm stort per duva. Underlaget ska bestå av strö och tillgång till badmöjligheter bör finnas under sommartid. Sittpinnar ska vara placerade i duvslaget men även hyllor. I välsorterade zooaffären hittar du fröblandningar som är lämpliga för just duvor. Dricksvattnet ska bytas och vattenskålarna ska diskas dagligen.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Papegojor träffas i Hagaparken

I lördags hade Sveriges Tamfågelförening utomhusträff i Hagaparken. Papegojor, finkar och undulater var där med …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet