Senaste nyheter
Hem / Häst / Ekollon kan leda till förgiftning hos hästar

Ekollon kan leda till förgiftning hos hästar

På hösten när  betet börjar avta ser sig hästarna om efter andra saker i hagen att mumsa på. Det kan vara bra att göra en höstkoll av hagen för att se vad som växer där då. Ekollon kan göra hästar sjuka och leda till förgiftning.

I ekollon finns ett ämne som heter tannin och det är det som kan leda till förgiftning hos våra hästar och skada deras lever och njurar. Om en häst får i sig enstaka ekollon är det inte alltid den insjuknar, men om den äter större mängder kan den snabbt bli väldigt sjuk. Förloppet gå väldigt snabbt, själva förgiftningen kan vara svårbehandlad och man får inrätta sig på att lindra symtomen tills giftet passerat ur kroppen. 

Symtom
Första tecknet på att en häst blivit förgiftad är att den upplevs väldigt trött och inte vill äta. Den kan också uppvisa magsmärtor. Hästen kan sedan få förstoppning och 2- 10 dagar senare kan den drabbas av tjärliknande diarre. Feber kan också uppstå. Om man misstänker att hästen ätit ekollon och ser något av symtomen bör veterinär kontaktas.

Förebygg
Det kan vara bra att gå igenom hagarna även på höstkanten och se efter vilken växtlighet som finns där. Om man vet att det växer ek i hästhagen kan man göra en inhägnad runt så att inte hästarna kommer åt ekollonen. Går det inte att ”ekollonsäkra” kanske det finns en annan hage man kan byta tillfälligt till.

Enligt  Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring förekommer fall av ekollonförgiftning varje höst.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet