Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Ekorren – en akrobat i skogen

Ekorren – en akrobat i skogen

 

Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgarisSciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig. Ekorren är en gnagare som finns i nästan hela Europa förutom i Italien och södra Spanien. Ekorren finns t.om. i Asien på ön Hokkaido i öster.

Ekorrens föda

Ekorren kan upptäckas  både bland barr och lövskog och räknas som växtätare. De föredrar tall och grankottar, hasselnötter och svamp beroende på del av året. De kan även äta växtbaserad föda från människor i yttersta fall om de har ont om normal föda. De äter vissa animaliska produkter som ägg och insekter. Ekorren börjar  samla förråd av föda inför vintern på sensommaren och  har ett energikrav på 80 kcal per dag, vilket motsvarar frön från 25-30 grankottar.

Ekorren - en akrobat i skogen

Ekorrens anatomi

Ekorren har långa ben med förlängda baktassar och de kan ta sig fram i träden med hjälp av sin stora svans som också är en hjälp kring balansen. Svansen är även en värmereglerare på sommaren och håller kroppen varm om vintern.  Ekorren har en mycket bra syn. Den har ett ganska utvecklat färgseende, men kan inte skilja mellan rött och grönt. Den vuxna ekorren väger mellan 250 och 350 gram.  En vuxen ekorre har fyra framtänder och 16 kindtänder.

 

Ekorrens fortplantning

Honan är dräktig i 36 – 42 dygn och det är hon som står för omsorgen om ungarna. Boet för ungarna är ofta cirkulära och ligger gärna mot trädstammen. Boet byggs helst högt upp i trädstammarna av ekorrhanen skyddat från faror. Ungarna föds blinda och öppnar sina ögon först efter 22 dagar. De diar i upp till 10 veckor. Ekorrar kan få upp till  4-8 ungar  i en kull och ungarna föds utan päls. Pälsen på ungarna börjar utvecklas efter 8-19 dagar. Efter 7-8 veckor vistas ekorrungarna utanför boet. 12-16 veckor gamla anses ekorrungarna som vuxna och skall ha lärt sig att klara sig själva. Ungarna beskyddas dock ytterligare några veckor av sin mor. Vid könsmognad så verkar det som ekorrhonor förflyttar sig längre sträckor från sina födelseplatser än hanarna. Unga ekorrhannar som föds tidigt på säsongen brukar bli könsmogna redan första sommaren.

Ekorrens kommunikation

Kommunikationen mellan ekorrar förs genom tjatter och höga skrik, samt hur de håller svansen, de är inte territoriella med revirmarkeringar men givetvis finns hierarki, Äldre honor dominerar över yngre hannar och hannar brukar dominera mot honor. De kan bo olika generationer i en bohåla under vintern.

 

Elin Eurén

elin@vimeddjur.se

Källa: Bilder och fakta

Skansen

nrn.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Dvärghamster

Dvärghamstrar är flockdjur

Dvärghamstrar är flockdjur. Dvärghamstrar lever i familjära grupper i det vilda och enligt Svenska djurskyddslagen ska de …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet