Senaste nyheter
Hem / Hund / En tuff vinter väntar de rumänska gatuhundarna

En tuff vinter väntar de rumänska gatuhundarna

Snart börjar den hårda vintern i Rumänien och organisationen DogRescue kämpar nu för att få så många hundar som möjligt att överleva nu när kylan snart slår till.

Sex mil utanför Bukarest i Rumänen ligger det privata ICAR -hägnet. Där trängs just nu 380 hundar och några av dem i väntan på nya hem. Samtliga har lurat döden och de har alla sina egna historier om hur de kom dit. En del har dumpats utanför, en del har räddats från de ökända kommunala dödshägnen och en del är rena gatuhundar. I Rumänien finns ca två miljoner gatuhundar. De är inte längre lika synliga i Bukarest, men åker man bara fem minuter med bil utanför huvudstaden är lidandet hos hundarna stort.

Olagligt att avliva friska hundar

Trots att det idag finns en rumänsk djurskyddslag som gör det olagligt att avliva friska hundar, så fångas de ständigt in och dödas på olika brutala sätt. Rumänien får sedan 2007 bidrag från EU för att minska problematiken med gatuhundar. Pengarna är menade att går till att fånga in hundarna och kastrera dem, samt se till att de har mat och vatten i de kommunala hägnen.  Tyvärr hamnar pengarna ofta hos giriga mellanhänder och hundarna lämnas åt sitt öde.

Organisationens uppbyggnad

DogRescue är en organisation som startades år 2010 av några eldsjälar i Sverige som värnar om rumänska hundar. Lulia Capatina som tidigare bodde i lägenhet och arbetade som ekonom i staden Bukarest bor med sin familj i Rumänien på en gård intill hundhägnet. Hon har vigt sitt liv åt hundarna och sköter om hundarna helt på ideell basis och har genom ett samarbetsavtal med Föreningen DogRescue fått främst ekonomisk hjälp med också saker som skickas ner från välvilliga människor runt om i landet. Hon är också den som avgör tillsammans med en veterinär vilka hundar som kan vara i både fysiskt och psykisk skick för en eventuell adoption. Iulia Capatina rehabiliterar de svårast skadade och misshandlade men också undernärda hundarna som på ett eller annat sätt hittat dit.

I ett fattigt land som Rumänien är levnadsvillkoren väldigt låga och organisationen satsar en hel del på att förbättra standarden för Luliaoch hennes familj, så att de ska fortsätta orka ta hand om hundarna. På gården ser det ut som på 60 – talet. Inget rinnande vatten, varken el eller avlopp och slitna byggnader.

Vid organisationen i Sverige är sex personer ytterst ansvariga för administrationen av verksamheten och att åka till Rumänien och hämta hundarna. En av dem är Rose-Marie. Hon berättar att man försöker hämta hem de få lyckliga hundarna som får en chans till ett liv i Sverige så fort tester och vaccinationer är klara. Adoptionsdelen är endast en liten del av verksamheten då man i första hand alltid ser till att hjälpa hundarna på plats med bland annat kastreringar, mat och en dräglig vardag för de djur som aldrig får chansen att komma hem. Både på vintern och också på sommaren då klimatet under dessa årstider är tuffa för hundarna. Det finns alltid en risk att en del hundar inte överlever den stränga kylan.

En tuff vinter väntar de rumänska gatuhundarna

Många är rädda för de sjukdomar som rumänska hundar skulle kunna ha, som t.ex. rabies, men hundarna är väl testade och vaccinerade innan de kommer över gränsen och friskhetsintyget kontrolleras av rumänsk veterinär på en av Bukarests största veterinärkliniker innan hunden får flygtillstånd för att komma hem och möta sin nya väntande familj, berättar Rosmarie vidare.

Det är en liten del av alla rumänska hundar som har turen att få en möjlighet till ett bra liv i Sverige. Hundarna kan vara allt från strax under ett år upp till 13 -14 år, beroende på hälsa och status. Beräknad ålder bedöms av en veterinär då man i huvudsak gör detta med hjälp av tänderna med ca ett halvårs differens.

Socialiseringen kan ta tid

Den som planerar att adoptera en hund från Rumänien får vara beredd på att även om de får hem en hund som är ca två år så har de flesta hundar aldrig fått vara valpar. De har kanske inte lärt sig att bli rumsrena eller har någon form av grundlydnad. Men man kan kalla dem streetsmarta. De har ju trots allt levt på gatan och där måste man lära sig fort för att överleva. Det brukar även visa sig i de svenska familjerna. En rumänsk hund är oftast väldigt smart och lättlärd. Var beredd på att ge den kärlek, tålamod och tid och hunden blir sällsynt trogen sin ägare.

En tuff vinter väntar de rumänska gatuhundarna

Man får inte glömma att dessa hundar varit med om väldigt mycket. För vissa tar det väldigt lång tid att socialisera sig i sina nya hem och man bör tänka på att inte släppa dem lösa första tiden eftersom de har mycket av vildhunds tänket i sig kvar.

Att adoptera en hund

DogRescue lägger varje vecka ut nya hundar på sin Facebooksida som är klara för adoption. Intresset för de rumänska hundarna är stort. Det är lätt att falla för de söta bilderna, men som med alla liv man bestämmer sig att ta ansvar för så gäller det att tänka efter noga före. Man måste vara beredd på att hunden kan ha upplevt traumatiska och obehagliga händelser i sitt liv som kräver att den behöver extra trygghet och lugn första tiden i sitt nya hem.

Om du känner att du är rätt person att adoptera en gatuhund från Rumänien så kan du fylla i ett intresseformulär på DogRescues hemsida. Där kan du också se beskrivningar på de olika hundarna som gör det lättare att välja vem som passar dig och din livssituation bäst. Vid varje adoption genomgår den intresserade ett antal intervjuer genom samtal och bedömningar, blir man sedan godkänd som adoptör följer automatiskt hundens egen kontaktperson med i hundens första halvår i Sverige. Detta för att alla både ägare och hund ska känna sig trygga dock är detta endast 5 % av Föreningen DogRescue egentliga verksamhet då koncentrationen ligger på att rädda djur till överlevnad och ett bättre liv i Rumänien.

1901576_623346854380017_774560689_n

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet