Senaste nyheter
Hem / Epilepsi hos hund

Epilepsi hos hund

Epilepsi hos hund är en obotlig sjukdom men kan lindras med medicinering och hos vissa hundar försvinna helt. Symtomen kan variera stort. Ett epilepsianfall kan yttra sig på många olika sätt och kan vara svårt att diagnostisera.  

 

Symptom
Epilepsi visar sig genom krampanfall som kan drabba både i delar och i hela kroppen. Kramperna kan hålla i sig allt från några sekunder till några minuter vid svårare anfall. Ett krampanfall kan gå  till så att hunden börjar tugga fradga, faller omkull, rycker i ben , i huvud och kan även både bajsa och kissa ner sig. Hunden blir  under ett anfall ofta medvetslös. Efter ett anfall är hunden ofta mycket hungrig, och kan även vara mycket törstig. Att många hundar efter ett anfall är förvirrade och trötta är också mycket vanligt. Epilepsi kan, om anfallen är långa- mer än 5-10 minuter och hunden inte blir sitt vanliga jag,  hamna i ett tillstånd =  ett status epilepticus som kan vara livsfarligt. Då krävs att man tar kontakt med veterinär som ställer en diagnos.

 

Diagnos
När veterinären ställer diagnosen epilepsi brukar de börja med att utesluta andra sjukdomar som kan påminna om och förväxlas med epilepsi. Den vanligaste sorten Idiopatisk epilepsi” som karaktäriseras av att man vid veterinärundersökning ej hittar några bakomliggande orsaker till patientens epileptiska anfall.  Det är vanligt att veterinären gör en neurologisk utredning för att se om det finns fel i nervsystemet. Man brukar t.ex. testa hundens reflexer. Man tar också blodprover för att se lever- njur- och blodsockervärden. Man undersöker också röda och vita blodkroppar. Det är också vanligt att veterinären undersöker hjärtat och hjärnan.

 

Behandling
Man kan inte botaIdiopatisk epilepsi” men de flesta hundar kan med behandling få mindre svåra anfall som kommer i längre intervaller. Det preparat som man använder till att börja med heter  Fenobarbital (Fenemal), vilket tar några veckor för kroppen att vänja sig vid. Medicinen gör att hunden verkar lite tröttare den första tiden. Veterinären avgör när behandling bör sättas in.  

Läs om storpudeln Ika som lever med epilepsi här.

* Denna är artikeln är skriven i samarbete med och faktagranskad av Velina Siderova, legetimerad veterinär.

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet