Senaste nyheter
Hem / bokrecension / Få en försmak av Elon Plexus och de gömda hundarna

Få en försmak av Elon Plexus och de gömda hundarna

Författaren Milena Bergquist har släppt sex böcker om Millan som bygger på författarens egen barndom. Elon Plexus och de gömda hundarna är ännu inte utgiven. Vi med djur fick en pratstund med författaren själv och en försmak av boken.

Författarens bakgrund
Författaren Milena Bergquist bor på Bjärehalvön i Skåne. Hon har skrivit sex böcker om Millan. Millans äventyr var den första boken hon skrev. Millan-figuren i mina sex första böcker bygger på mina egna barndomsupplevelser, berättar författaren Milena.
 När jag var liten var jag ett vilt barn som det hände udda saker omkring.  Jag fick iden till boken om Millan en dag när jag var ute och gick med min första hund Fido. Tankarna for runt i huvudet, som de gärna gör när man är ute och går. Jag hade tidigare träffat en astrolog som sade till mig, att jag skulle skriva en barnbok inom två år.  Jag blev förstås jätteförvånad för jag hade inte tänkt i de banorna. Det mötet skedde tidigare än jag hade bestämt mig för att skriva om Millan.
Milena har tidigare jobbat på Expressen där hon inte riktigt trivdes. Sedan jag väl bestämt mig för att jag skulle börja skriva böcker var jag och kollade inne i en bokhandel på hur många kapitel det vanligen fanns i en barnbok, innan jag startade. Mina egna barn hade ju blivit så stora att de inte läste barnböcker längre så där fick jag ingen hjälp.  Jag sökte mig då till biblioteket där jag lärde mig om hur man skriver böcker.

 

Hämtar inspiration från skolbarn
Milena tycker om att skriva för barn.
Jag är, fortsätter hon, ute i skolor för att prata om olika läsprojekt. Det kan vara svårt och utmanande att möta barnen, men det ger mig stor inspiration. Jag är med i författarcentrum där skolor kan boka in en författare som kommer till skolorna och berättar hur det är att skriva böcker. Man pratar då om sina egna böcker och rollkaraktärer bland annat. Ibland sponsrar staten med speciella läsprojekt.
Idén om Elon
För ganska många år sedan vikarierade Milena i en skola i Solna där hon såg en kille i en klass som var hälften så stor som de andra barnen. Hon tittade också på honom genom fönstret där han strök längs med husväggen, medan de andra barnen gick snett över skolgården.  Milena förstod att det låg något i det där udda beteendet. En dag frågade han om han fick stanna inomhus under lunchrasten, vilket han förstås fick. Hon har tänkt mycket på den pojken genom åren och undrat hur det gått för honom då han verkade vara så ensam och utsatt osv.  Milena kommer ihåg att hon pratade om honom med rektorn, men hennes vikariat var bara en vecka så hon vet inte vad som hände med honom. I den kommande boken är Elon en av huvudkaraktärerna. Elon är trött på att vara rädd, trött på att bli retad, trött på att inte ha någon kompis, trött på att vara ensam. En stor hund och hans husse bestämmer sig för att träda in och förändra situationen.
Min karaktär Millan är också en udda figur, som handlar om författaren själv. Barn som är annorlunda intresserar mig.  Hundarna kom efter hand när jag började skriva i mitt senaste bokprojekt.
Skriver inte bara barnböcker
Jag har skrivit om en legendarisk matskribent som heter Hiram Märishult som skrev i Svenska Dagbladet. Hiram arbetade på tidningen i mer än 25 år med lite olika skriveriprojekt. Jag har skrivit några böcker som tillexempel, Hirams bästa kokbok och Hirams gröna, en lärobok, matbok för barn om goda matvanor bland annat, som handlar om kroppen och knoppen. Hundar kom också med i böckerna automatiskt eftersom jag har haft hundar i hela mitt vuxna liv, berättar Milena.

Olika karaktärer i boken
Daisy rottweilertiken, blir 6 år i år och Roger i Elonboken är inspirerad av min Daisy, fortsätter Milena som arbetar även som frilansjournalist, men är mer och mer författare nu för tiden.

Amanda Eriksson är illustratör till boken om Elon, Millan böckerna finns i de flesta välsorterade bokhandlare och hos Adlibris. Millanböckerna finns även på de flesta biblotek. Man kan beställa böcker också genom bokhandeln och bibliotek i fall de inte skulle ha någon av böckerna tillgängliga.

Ett hopkok genom livets upplevelser ger mig inspiration till böckerna jag skriver, avslöjar Milena. Jag har fått mycket beröm för att mina böcker tilltalar både barn och vuxna. Jag känner inte Plexus personligen, men där jag bodde under en period i Solna, hade jag en granne som kallades för Plexus. Jag tog kontakt med honom på Facebook och frågade om jag fick använda honom som en figur i min kommande bok.  Han tyckte det var en kul grej när han fick höra om mitt bokprojekt och sa glatt ja!

Preliminärt utgivningsdatum är: 2017-03-10

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Hoppa till verktygsfältet