Senaste nyheter
Hem / Fakta om undulater

Fakta om undulater

Undulater är små papegojor och lever främst i mindre flockar, men det förekommer även att de lever i större flockar i det vilda. Undulaten är en våra mest omtyckta och populära burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal att den är lätt att tämja och mycket social. Det finns uppgifter om undulater som kan tala flera 100 ord.

I det vilda lever undulater i stora flockar i större delen av Australiens inland. Där häckar de i flockar på ca 50 stycken i eucalyptys träd och andra lämpliga träddungar. Temperaturen kan variera mellan + 45 grader varmt på dagarna och 0 grader nattetid. I det vilda söker undulaten sin föda trippande på marken efter frön, örter och ätbar frukt. Kamilaroi folket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder ”god mat”. Medellivslängden för vilda undulater blir sällan längre än 4 år.

Biologen och engelsmannen John Gould tog med sig de första undulaterna till Europa år 1840
och den blev snabbt den viktorianska medelklassens favorit fågel. I slutet av 1800-talet var man däremot tvungen att införa exportförbud eftersom undulaten var nära att bli utrotat som vild fågel i Australien.

Latinskt namn: Melopsittacus undulatus
Storlek: Ca 15-20 cm
Vikt: Ca 35-50 gram
Livslängd: Ca 5-7 år men vissa undulater blir ända upp till 15 år gamla vilket tyvärr hör till
ovanligheterna. Den vanligaste dödsorsaken bland undulater är fetma och tumörer.

Text: Anna-Carin Hildeby

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet