Senaste nyheter
Hem / Häst / Fälttävlan – en ridsport med spänning

Fälttävlan – en ridsport med spänning

Tävlingsgrenen fälttävlan kommer från början från militären. Det är en tävlingsform där ryttaren ska visa upp hur uthållig, lydig och snabb hästen är, men också samspelet mellan häst och ryttare. Träningen och förberedelserna innan tävling är oerhört viktiga.

Ridsportsgrenen fälttävlan kommer från militären. De ville sig modiga, att de hade hästar som vågade allt. Från början var terrängmomentet och uthållighetsprovet väldigt hårt.  Vid OS 1956 kom inte ens hälften av hästarna i mål. Då hade vi en svensk som vann i Sverige. Under årens lopp har man istället gjort hindrena tekniskt svåra. T.ex. smala, så att hästen måste vara lydig och smidig. Fortfarande inträffar olyckor i fälttävlan. Det är en sådan sport, men man arbetar hela tiden på att få det så säkert som möjligt. Den största delen i säkerhetsarbetet är att utbilda häst och ryttare på rätt sätt. Det är jätteviktigt att träna mycket terräng.

Helena Johnsson började sin ryttarkarriär som tio – åring och arbetar idag som auktoriserad C-tränare. Hon tränar ryttare från nybörjare till 1,30 hoppning och fälttävlan.  Intresset för fälttävlan väcktes tidigt på ridskolan. Efter att ha provat fälttävlan första gången blev Helena fast, sen red hon som young rider, svenska och nordiska mästerskapet med samma häst. Efter det har det bara fortsatt.

Fälttävlan

För att komma på en träning med fälttävlan, bör ha hoppat lite vanliga hinder, så att man kan hantera sin häst i hoppningen, säger Helena.  Ridsportförbundet utbildar tränare på olika nivåer. När man ska börja träna fälttävlan ska man träna för en auktoriserad tränare, de går att hitta på Ridsportförbundets hemsida. Då vet man att det blir en bra kvalité på träningen.

En vanlig tävling här i Sverige, på lägsta nivå rids alla moment under en dag och man börjar med dressyrmomentet.

Lägsta nivå är 90-klass och är det motsvarande mellan lätt C – B dressyr. Ryttaren ska kunna visa upp att hästen är lösgjord och lydig. Ryttaren ska kunna rida alla gångarter i balans och i en lämplig form. Hästen ska också kunna förlänga stegen i trav och galopp. När man är färdig med sitt dressyrmoment, har man 30 minuter på sig att gå in och starta banhoppningen och det innebär att man bör ha gått hoppbanan innan man rider sin dressyr. I banhoppningen ska det ingå alla typer av hinder på en höjd av 95 cm. Då sadlar man om till hoppsadel och går in och gör sitt hopp prov. Här finns ingen starttid utan inom 30 minuter ska man ha gjort sitt hopp prov.

Fälttävlan

 

Sista delen är terrängritten, som går i högt tempo. På lägsta nivå är det en bana, som brukar ligga på 1500 – 1800 meter.  Det brukar vara ca 13 -17 hinder. Nivån är enkel och hindren är upp till 90 cm höga. De kan innehålla gravar (diken), upp och nerhopp samt vattenhinder, där man ska ta sig igenom vatten. Både i uppförsbacke och nerförsbacke. När man är färdig med terrängmomentet räknas alla resultat ihop till ett slutresultat. Den som har så lite straffpoäng som möjligt har vunnit. Man rider 480 meter/ minut och tiden är avgörande. Med hjälp av banans längd räknas en optimaltid ut. Ekipaget måste hålla sig inom optimaltiden.  Rider man över optimaltiden så får man straffpoäng för varje sekund som tickar. Om hästen springer förbi ett hinder eller stannar framför ett hinder delas också straffpoäng ut.

FälttävlanFälttävlanFälttävlanFälttävlan

Stor fokus läggs på träning för att förebygga skador, fortsätter Helena. Den största delen i säkerhetsarbetet är att utbilda häst och ryttare på rätt sätt. Det är jätteviktigt att träna mycket terräng. Sätter vi fasta hinder måste häst och ryttare vara överrens och ryttare gör misstag – det sker. När vi tränar så tränar vi mycket på att hästarna är med och lär sig reda upp olika situationer.

Om man vill börja med Fälttävlan, kan man gå in på ridsportförbundets hemsida. Där finns en förteckning på licensierade tränare, tipsar Helena. Då kan man titta på en tränare i sin närhet. Vissa klubbar är mer inriktade på fälttävlan. Innan man gör sin första tävling måste man träna för en licensierad tränare, för man måste ha en påskrift, som kallas för fälttävlansmärke 1. Det visar att man är redo att gå ut på sin första tävling. Det är en säkerhetskoll, som visar att häst och ryttare är redo för att tävla. Byter man från ponny till häst måste man också ha en påskrift av sin tränare att man kan rida och har bra koll på sin häst. Samma gäller när man ska gå upp och rida i högre klasser.

I princip alla hästar som kan hoppa på ett hyfsat bra sätt kan gå fälttävlan. På ponny delas klasserna in efter ålder på ryttarna.

21- 22 september deltog Helena och hennes elever i en tävling arrangerad av Botkyrka ridsällskap. Tävlingen ägde rum bakom Hågelby gård och pågick i två dagar. Helena red sin fem-åring som gjorde sin andra start i 100-klass och kom på 15:e plats!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Fotograf: Peter Ulving

peter@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet