Senaste nyheter
Hem / Fälttävlan

Fälttävlan

Fälttävlan

Tävlingsgrenen fälttävlan kommer från början från militären. Det är en tävlingsform där ryttaren ska visa upp hur uthållig, lydig och snabb hästen är, men också samspelet mellan häst och ryttare. Från början var terrängmomentet och uthållighetsprovet väldigt hårt. Vid OS 1956 kom inte ens hälften av hästarna i mål.
Lägsta nivå är 90-klass och är det motsvarande mellan lätt C – B dressyr. Ryttaren ska kunna visa upp att hästen är lösgjord och lydig. Ryttaren ska kunna rida alla gångarter i balans och i en lämplig form. Hästen ska också kunna förlänga stegen i trav och galopp. När man är färdig med sitt dressyrmoment, har man 30 minuter på sig att gå in och starta banhoppningen och det innebär att man bör ha gått hoppbanan innan man rider sin dressyr. I banhoppningen ska det ingå alla typer av hinder på en höjd av 95 cm. Då sadlar man om till hoppsadel och går in och gör sitt hopp prov. Här finns ingen starttid utan inom 30 minuter ska man ha gjort sitt hopp prov.

Sista delen är terrängritten, som går i högt tempo. På lägsta nivå är det en bana, som brukar ligga på 1500 – 1800 meter. Det brukar vara ca 13 -17 hinder. Nivån är enkel och hindren är upp till 90 cm höga. De kan innehålla gravar (diken), upp och nerhopp samt vattenhinder, där man ska ta sig igenom vatten. Både i uppförsbacke och nerförsbacke. När man är färdig med terrängmomentet räknas alla resultat ihop till ett slutresultat. Den som har så lite straffpoäng som möjligt har vunnit. Man rider 480 meter/ minut och tiden är avgörande. Med hjälp av banans längd räknas en optimaltid ut. Ekipaget måste hålla sig inom optimaltiden. Rider man över optimaltiden så får man straffpoäng för varje sekund som tickar. Om hästen springer förbi ett hinder eller stannar framför ett hinder delas också straffpoäng ut.

Här kan du läsa mer:
hasthoppning

westernbanner

dressyrbanner

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet