Senaste nyheter
Hem / Övrigt / En inblick i reptilvärlden

En inblick i reptilvärlden

Hemma hos familjen Byström lever många olika djurslag som ödlor, ormar, spindlar, salamandrar och katter tillsammans.

Det började med dinosaurier
Hos familjen Byström är det pappa Bertil och dottern Angelika som tillsammans delar det stora reptilintresset.
– När jag var liten älskade jag dinosaurier, så mitt reptilintresse började redan då men dinosaurier var ju lite svåra att få tag på säger Angelika med ett leende. Så det blev det ödlor i stället. Men mitt reptilintresse drog igång ordentligt för 1,5 år sen bara, så det är relativt nytt, det finns ju kompisar som har haft reptiler sen 80- talet. Den första reptilen vi köpte var en skäggagam.  Sen exploderade mitt reptilintresse. Jag kände att nu har jag en ödla, nu sätter vi igång hela reptilhobbyn. Man fångas upp av intresset, för att alla ödlor är så olika och har olika krav på omvårdnad tex värme och fuktighet. Vårt mål är att djuren skall vilja föröka sig i fångenskap, då har man verkligen lyckats med sin reptil, då mår den bra och har alla de förutsättningar den behöver.
skaggagam

Folk frågar mig ibland hur kul är det att ha djur man inte kan gosa med. Då brukar jag säga att man har ju akvariefiskar, jag har som ett torrt akvarium kan man säga. Skillnaden är att jag kan ta ut mina ödlor. Jag kan hålla i mina djur och umgås med dem. I bemärkelsen att jag gosar med dem, men ödlan gosar inte med mig, det enda ödlan vill ha av mig i sådana fall är värmen.

Det är en svår tolkningsfråga det där om ödlorna njuter av att bli klappade, men de känner ju beröringen säger Angelika. Det finns de som säger att de blundar för att skydda ögonen, sen finns det de som säger att de blundar för att de njuter.  Det är svårt att läsa av reptiler på samma sätt som man läser av andra djur. Mina ödlor kan somna hos mig och ligga en timme så de måste ju ändå känna någon sorts trygghet konstaterar Angelika.

Bara en ödla
Det finns så otroligt många arter av reptiler och så mycket att lära sig. Man kan läsa hur mycket som helst om en art men vill man verkligen lära sig skall man ju ha arten hemma så man kan studera den och få den att trivas. När vi började fundera på att skaffa en reptil fick vi kontakt med en kille som jobbar på akvarielagret och han tyckte vi skulle börja med en skäggagam. Han är även med i Stockholms herpetologiska förenings styrelse och fick oss att gå med där. -Jag hängde ju på för jag blev ju avis, säger pappa Bertil. Skall hon hålla på med sina reptiler, så ville jag ju också ha reptiler naturligtvis. Så fick vi ju då bearbeta min fru lite grann, det var ju egentligen bara en ödla som skulle komma in vårt hem.
crestedgecko

Vi har ödlorna tillsammans. Vi sa att vi aldrig skall skaffa en orm, nu har vi två. Föreningen har ju påverkat oss mycket den också. Där hittar man människor som är likasinnade. Där har du alla tänkbara kunskaper om reptiler som går att hitta. Det finns t ex dom som har 70 giftormar hemma. Man lär sig mycket av varandra också, någon kanske säger du måste ju kolla den arten, jag får ungar snart, då får nu några av mig. En del är inriktade på giftormar, en del på spindlar, en del på ödlor. Så det finns mycket kunskap inom föreningen. Genom att fråga och lära av varandra kommer man in i gemenskapen. Det finns alltid någon att fråga om det är något man saknar kunskap om.

Det bästa med reptiler
-Det roligaste med reptiler är att inreda terrarium, säger Angelika. Det är kul att stå och pyssla och inreda, göra fint och försöka efterlikna en naturlig miljö. Och studera dem så klart.

-Det bästa med att ha reptiler är att man får sån uppmärksamhet, säger Bertil med glimten i ögat. Det är roligt när folk är nyfikna, börjar fråga saker. Man får spela lite expert, om du förstår vad jag menar. Sen är det naturligtvis kul att se deras beteende, att kunna sitta kanske en halvtimme framför terrariet och titta på hur djuren rör sig, försöka lista ut varför de gör så. Man lär sig helt enkelt av att studera deras beteende.
ökenagam

Skaffa reptil
Ibland får jag frågor från människor inför deras reptilköp, de undrar vad de bör tänka på, säger Angelika. Frågor som jag då skulle ställa till dom är, kommer du ha det här intresset i 10-20 år framöver? För de flesta reptiler lever ändå upp till 20 år. Visst du kan sälja ditt djur men jag tycker ändå att målet är ju att köper man ett djur så behåller man det.  Fråga dig själv hur mycket plats du har att upplåta? Vissa arter t ex en skäggagam kräver väldigt stort utrymme. Det finns ju dom som köper en söt liten leguanbebis som sen blir två meter och då kommer frågan vad skall vi göra av den nu? Man skall också tänka på kostnader, det kostar ju ändå en del att ha reptil. Läs på om den arten du skall skaffa. Impulsköp inte! När man säljer reptilungar, så kallade juveniler så vill man gärna se att de minst under en två månaders period mår bra, ömsar, bajsar och äter som de ska. Priser på reptiler beror lite på morphen som är teckningen på djuret. Jag råder folk att köpa reptil från en seriös uppfödare.

Barn och reptiler
Jag tycker självklart att man skall uppmuntra intresset om ett barn vill ha en reptil. Dock skall man tänka efter både en och två gånger innan man skaffar en reptil till ett barn, eftersom reptiler kräver en hel del att tänka på för att må bra. En vuxen skall alltid ha huvudansvaret. Vänta helst med att skaffa en reptil tills barnet är äldre om du själv inte delar intresset.
gecko

Far och dotter
-Vi har en väldigt god relation men jag tror reptilintresset har fördjupat den ännu mer, säger Angelika. Vi åker iväg på föreningens aktiviteter tillsammans, t ex när det är symposium eller mässor. På så sätt har vi ju spenderat mer tid tillsammans så jag tror absolut att det har fört oss närmare varandra. -Vi har sporrat varandra lite grann, det jag inte kan du osv, säger pappa Bertil. Ödlorna har gjort att vi har ännu mer att prata om med varandra, det finns alltid något att diskutera. Vi tittar på reptilbilder på nätet.  -Hittar jag någon intressant art så ropar jag på pappa och då kommer han och kollar. Hittar pappa någon art ropar han på mig, för att jag skall komma och titta. -Hittar jag någon reptil jag vill skaffa pratar jag alltid med min fru först, säger Bertil . Vi har en överenskommelse att inga djur kommer in här om vi alla inte är överens om det. Det är stenhårt, vi smugglar inte in något. Mamma i familjen har släppt så enormt många fobier för att vi skall få ha våra djur, säger Bertil. -Tidigare kunde hon inte ens kolla på en bild på en orm. Nu kan hon stå en meter ifrån, så det tar sig ju inflikar Angelika. Tidigare kunde hon inte se en orm på tv hon bara rös.  Sen tvingade hon sig att titta på bilder. Hon gjorde faktiskt allt vad hon kunde för att få bort sin ormfobi själv.
far och dotter

Hobbyn växer
-Är det något som jag verkligen skulle vilja ha i reptilväg så är det en teju. Det är en ödla som blir 1,5 meter, den är jättevacker och stor. Men nästa inköp blir en mexikansk rödknäad fågelspindel. Jag tycker de är otroligt vackra säger Angelika.

-En reptil som jag är sugen på är långsvansödla säger Bertil.

-Jag kan inte komma på någon reptil jag aldrig skulle kunna tänka mig att skaffa men det handlar ju om plats och pengar också, säger Angelika.

– Min begränsning är att skall jag ha något djur så skall jag kunna hålla det i handen, säger Bertil.
skaggagam2

Stockholms Herpetologiska förening
-I Stockholms Herpetologiska Förening samlas folk som har ödlor, ormar spindlar, insekter, snäckor  och grodor. Herpetologi är ju läran om grod- och kräldjur. Jag sitter som sekreterare i Stockholms herpetologiska förening. Och pappa Bertil sitter som redaktör /ledamot.

-Jag gör SHF medlemsblad sidvändaren, som  går ut till alla medlemmar. De får då den information som berör föreningen och det innebär ju att jag samlar information, bilder och vad folk tycker och tänker inflikar Bertil. Nu går vi över till digitalt och skickar via mail. De innebär att vi helt plötsligt får mycket mera plats att jobba på och det blir mycket enklare framförallt.

Aktiviteter som ordnas i föreningen är t ex julbord, mässor och föreläsningar. Vi ordnar mycket för medlemmarna och mycket är gratis. Det är en stor förening med härligt folk. Andra saker som vi gör att hjälpa folk och flytta huggormar från trädgården.
orm

Giftormar
Jag vet inga ormar som är olagliga att hålla men det finns något som heter CITES. Mina ormar är t ex CITES B, man får inte viltfånga dom och ha i fångenskap. Det finns en del regler kring giftormar, en del av dem får du inte i ha i lägenhet, du måste bo i hus eller villa för att ha en sån orm. Man behöver också söka tillstånd från jordbruksverket. Då kommer de hem och kollar att det finns lås på terrariet och att man uppfyller alla de krav som finns. Man får inte ha giftorm i samma rum som någon sover tillexempel. När man håller på med giftormar och t ex skall bada dem eller liknande så har man en lapp som man sätter i fickan, där det står ormens latinska namn och deras svenska namn. Om man då skulle bli biten och svimma så kan läkarna kolla på den här lappen och se vad det är för orm och på så sätt få fram rätt motgiftsserum.  Du skall ha en sådan lapp och du skall även ha varningsskylt på terrariet där det står att ormen är giftig. Det finns giftormar som hugger 100 km i timmen. När man hanterar giftormar skall man ha handskar och krok. Även vanliga ogiftiga ormar kräver tillstånd.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet