Senaste nyheter
Hem / Häst / Fång är en sjukdom som kan drabba hästens hovar

Fång är en sjukdom som kan drabba hästens hovar

Fång är en ganska vanlig sjukdom som framförallt drabbar hästens hovar. Störst risk att drabbas av fång har hästen om den har ansträngt sig ovanligt mycket, blivit felaktigt utfodrad eller genomgått en förlossning. Fång är en inflammation i hovens lamellager och suldel. Den drabbar både ponnyer och större hästar och är mycket smärtsam. Det är viktigt att en häst som drabbats av fång står på mjukt underlag.

Symptom
Förutom mycket varma hovar med kraftig pulsering av blod samt feber, kan man misstänka att hästen har fång om den intar den klassiska ”fångställningen”. Med bakåtskjuten kroppsvikt, framhovarna placerade framför sig och bakbenen liggande under sig. Hästen får mycket ont och haltar. Inflammationen medför en försvagning i hovens lamellager, vilket leder till att hovbenet sänks eller roteras. Kronranden förlorar sitt stöd från hovbenet och blir mjuk.
 
Orsak
En störd tarmflora p.g.a.. s.k. ”foderförätning” är den vanliga orsaken till fång. Men också att stoet inte släpper efterbörden av fölet ordentligt efter en förlossning. Toxiner och bakterier från efterbörden går då ner i hovarna. Om hästen utsätts för överbelastning och överansträngning under en längre tid kan den också få fång. Det är därför extra viktigt, med hänsyn till detta, att behandling och stöd sätts in när hästen drabbas av hälta. Behandling Vid ett anfall är det viktigt att hästen undersöks och får behandling snabbt, då sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Ställ hästen på boxvila, på ett mjukt och torrt underlag. Då underlaget bör ge svikt är en tjock spånbädd att föredra. För att minska risken för skador i hovarna bör hästens ben kylas med kallt vatten. Ge hästen sent skördat hö, eftersom sent skördat hö innehåller mycket fibrer och lite protein. Har man inte tillgång till sent skördat hö kan fodret drygas ut med halm. Tillkalla veterinär som kan ge smärtlindring men också undersöka hästen ordentligt för rätt behandling.
 
Eftervård är viktigt! Tillkalla hovslagare som verkar och skor hovarna, och följ mycket noga
dennes och veterinärens restriktioner.
 
Förebygg
Tänk på att långsamt vänja hästen vid foderbyte, och särskilt vid kraftfoder. – Var försiktig när den går ut på bete, så att den inte får i sig för mycket. – Se till att hästen absolut inte över- eller felbelastar vid skador. Om hästen en gång fått fång är det vanligt med återfall, så det är viktigt att vara vaksam på tecknen. Kontrollera grundligt att hästen får ur sig all efterbörd efter fölningen, och vissa raser mer benägna.
 
 
Artikeln är skriven i samarbete med Björn Berg klinikhovslagare, CJF APF
 
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet