Senaste nyheter
Hem / Katt / Faror för katten i jul

Faror för katten i jul

Julen närmar sig med stormsteg, en underbar tid där man verkligen får tillfälle att gosa med sina älsklingar! Men glöm för guds skull inte att skydda din skatt från de faror som faktiskt lurar lite varstans. Katter är som bekant nyfikna varelser som rör sig överallt.

jul-katt-i-tomteluva

Julgranen
Julgranen brukar vara lajbans för katter, där finns kulor, glitter och annat skoj att leka med. Men kulor kan gå sönder och orsaka skador, glitterflisor kan fastna i kattens tarmar och smått julpynt kan också slinka ner i lille magen. Dessutom finns det vatten i julgransfoten om man har en skogsgran. Katter tycker också ofta om att dricka ur julgransfoten, men vattnet i den kan innehålla giftiga gödningsmedel.

Säkerhetsåtgärd:
Använd julgranskulor av plast som inte kan gå sönder. Och skippa glittret! Ja vi håller med om att det är väldigt fint med glitter, men satsa på platskulor i guld och silver för den rätta  bling-blingkänslan!

Julblommor
Många julblommor, ex julrosor, hyacinter, amaryllis och en del snittblommor är smaskens för katten, men blad och saft från blommorna är mycket giftiga för dem att få i sig.

Säkerhetsåtgärd:
Ställ aldrig julblommorna på bordet eller på annat lättillgängligt ställe, utan på en plats där du vet att katten inte kan komma åt dem.

Julklappssnören
Julklappssnören är så klart väldigt roliga att leka med, men kan om oturen är framme, leda till att katten snärjs in i dem och fastnar, samt att de kan orsaka skärskador då de har en tendens att vara väldigt vassa. 

katt-julbild

Säkerhetsåtgärd:
Se till att få bort snörena så fort paketen är öppnade, lägg paket och snörrullar så att katten inte kan komma åt dem.  

Julmaten
Härligt, härligt, men farligt, farligt… Mat och godis hör till julens fröjder för oss människor, men många av godsakerna kan vara livsfarliga för fyrbenta att få i sig.

Räkor innehåller höga magnesiumhalter och kan skada njurarna,
Rå fisk kan ge brist på tiamin (B1). Denna vitamin spelar stor roll för bland annat hjärtats funktion, så en brist på vitamin B1 kan därför leda till död.
Mjölkprodukter innehåller laktos vilket de flesta katter saknar förmågan att bryta ner.
Potatis innehåller oxolater vilka kan ha påverkan på diverse funktioner i kroppen, bland annat nervsystem och matsmältning.
Lök, vitlök, russin/vindruvor och svamp skadar kattens njurar.
Choklad innehåller Teobromin som förutom kräkningar och kramper också kan orsaka hjärtstopp.

Nötter av alla slag är skadliga på flera sätt. 
Salt är alla djur mer eller mindre känsliga för.
Ben från t ex revbensspjäll innehåller ofta benrester som kan fastna i tarmen, i övrigt är det för fett, salt och ofta för kryddat för att vara lämpliga för andra än oss människor. 
Säkerhetsåtgärd:
Var ständigt uppmärksam på katten om den är i köket eller i samma rum som maten/godiset är. Se om möjligt till att katten inte får tillgång till de utrymmena då den lilla lurven som bekant gärna hoppar upp på bordet.
Allmänt
Se till att katten/katterna kan vara i ett avskiljt rum utan julpynt när ingen är hemma. Var uppmärksam med levande ljus.

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kattens sovplats – hur vill katten ha det?

Kattens sovplats bör vara placerad någonstans i hemmet där det är lite avskilt. Så att …

Hoppa till verktygsfältet