Senaste nyheter
Hem / Häst / Faror som hästen kan råka ut för på vintern

Faror som hästen kan råka ut för på vintern

Vintern kan vara en underbar årstid att rida ut i, men var uppmärksam så att hästen inte far illa av kyla, halka och ojämnheter i marken!

hast-pixabay

När det är kallt ökar risken för att hästen ska få vissa sjukdomar och skador:

Broddsår
Broddar kan vara bra att ha på hästen när det är halt, men var uppmärksam då detta också kan medföra vissa risker. Att ha koll på hästens rörelsemönster är viktigt. Det är mycket vanligt att hästen sliter broddarna ojämnt i hoven med snedbelastning som resultat, därav rekommenderas att hålla koll på broddarna och byta ut dem så fort de är slitna. Var noga med att alltid skruva av broddarna så fort hästen inte behöver dem samt vid transporter.

Fång

Sjukdom i hästens underben och hovar. 

Förstoppningskolik
Förstoppningskolik kan drabba hästen när den får för mycket foder och för lite vatten samtidigt i kombination med för lite motion. Tyvärr är det vanligt att man på vintern tänker att den ska ha mer foder och mindre vatten för att hålla värmen, och vädret kan göra att den stundtals inte får komma ut alls och röra på sig.

Sandkolik
Sandkolik kan bli resultatet om hästen får i sig sand, vilket kan hända ifall hästen inte kan hitta tillräckligt med föda i hagen. Som behandling för sandkolik kan man ge loppfrö, men i svåra fall kan det krävas en bukoperation. 
Förebygg genom att sprida ut födan i hagen, dels får hästen motion och sen minskar risken för att den får i sig för mycket mat på en gång.

Snö som samlas i hovarna
När snön börjar smälta kan den lätt fastna i hästens hovar, vilket i sin tur kan medföra att den halkar och gör sig illa. Bland annat kan hästen fläka sig, vilket innebär att benen går isär och låren skadas allvarligt. Förebygg genom att ha korta broddar på hästen och låt den gärna gå barfota om du inte ska jobba med den så mycket.

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

*Källa: Agria.se
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet