Senaste nyheter
Hem / Hund / Fästingar kan orsaka sjukdomar hos hundar och katter

Fästingar kan orsaka sjukdomar hos hundar och katter

Våren är här med full kraft och med den vaknar många småkryp till liv. En av dem är fästingarna som kan orsaka sjukdomar på hundar och katter. De suger blod och sprider sjukdomar till människor och djur. Fästingen är ett slags kvalster och besläktat med spindeldjuren. Fästingen genomgår fyra stadier. Ägg, larv, nymf och vuxen.

Fästingar kan övervintra och vaknar till liv när temperaturen närmar sig fem grader. De trivs i högt gräs och skuggiga fuktiga miljöer. Områden där det vistas mycket rådjur finns också mycket fästingar. Fästingarna har rådjuret som värddjur. Även råttan är ett av de djur som fungerar som värddjur åt fästingen.Fästinghonan lägger sina ägg på marken. När de utvecklats till larver kan de ta sig upp på t.ex. en hare eller ett rådjur. På en hare eller ett rådjur kan det sitta hundratals fästinglarver. Eftersom fästingen varken kan flyga eller hoppa, sitter den på ett grässtrå eller blad och väntar tålmodigt på ett tillfälle att krypa över till ett djur.

Om din hund blir sjuk

Om din hund eller katt får en fästing ska den snarast avlägsnas. Det finns speciella fästingplockare att köpa, men en pincett går också bra. Avlägsna hela fästingen. Vid ett enstaka fästingbett kan en svullnad eller rodnad uppstå och i de flesta fall klarar sig hunden från följdsjukdomar. Men fästingar kan bära på allvarliga sjukdomar. Borrelios och Ehrlichios är de två vanligaste sjukdomarna som hunden kan drabbas av, men den kan även drabbas av TBE.

Borrelia är en bakterie som ca 20 % av fästingarna bär på. När fästingen suger blod kan bakterier överföras. Hunden kan få symtom som feber, trötthet, apati, aptitlöshet och smärtande leder. Mot borrelia finns antibiotikabehandling.

TBE hos hund endast ett fåtal hundar drabbas av TBE i Sverige varje år. TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation. Symtomen är feber, trötthet, vinglighet. Mot TBE finns ingen behandling utan läker med tiden oftast ut av sig själv.

Anaplasma  tidigare kallad Ehrlichios är en blodsjukdom, som orsakas av bakterier. Symtom som feber, trötthet, vinglighet och aptitlöshet kan uppträda. Anaplasma behandlas med antibiotika.

Förebygg

Gå igenom hunden varje dag och och ta bort de fästingar du eventuellt hittar. Det finns speciella fästingplockare att köpa som minskar risken för att fästingen huvud blir kvar i huden och orsakar infektioner. Vid de partier där hunden har mindre päls är det lättare för fästingen att bita sig fast.

Tyvärr händer det ibland att fästingar går sönder när man försöker plocka bort dem. När fästingen väl är sprucken och man tagit bort så mycket man kan finns det  inte så mycket mer att göra än att hålla ögonen på området och rengöra dagligen för att förebygga infektion. Man kan rengöra med t.ex. klorhexidin, alsollösning (är dock mycket uttorkande) eller mild tvål och vatten. Djurets kropp stöter oftast bort det som är kvar av fästingen men bulan kan vara kvar i upp till 2 veckor.

Stort utbud av fästingförebyggande preparat för djur

Det finns många olika preparat mot fästingar på marknaden både receptfria och receptbelagda. Här följer några exempel:

Shoo! tag  är en giftfri fästingbricka för hundar som ger ett naturligt fästingskydd genom ett förstärka hundens naturliga elektromagnetiska fält. Fästingskyddet ska vara helt giftfritt och fritt från bekämpningsmedel.

Bärnstenshalsband sägs fungera med hjälp av statisk elektricitet. När fästingen sätter sig i pälsen får den en elektrisk chock.

Frontline vet kan man antingen spraya på hunden eller droppa i nacken med hjälp av pipett. Den aktiva substansen i Frontline heter Fipronil, som skadar fästingens nervsystem och fästingen dör. Vid applicering  är det viktigt att hunden ögon och slemhinnor inte kommer i kontakt med fästingmedlet. Undvik att barn kommer i kontakt med medlet. Medlet skyddar hundar i 3 -5 veckor. Biverkningar som hundar kan få är hudreaktioner, klåda och håravfall.

Fixodida Zx är ett fästingmedel i tablettform som inte innehåller kemiska tillsatser. Det sägs även kunna stimulera pälstillväxten och motverka dålig andedräkt vid regelbunden användning.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet