Senaste nyheter
Hem / Hund / Fästingar på hund

Fästingar på hund

Våren är tidig i år och med den kommer fästingar. De kan orsaka stora problem hos våra hundar och katter. Det är viktigt att förebygga och sätt in rätt behandling om ditt husdjur drabbas.

Fästingar bär på flera olika infektionssjukdomar som smittar till både människor och djur när de suger blod. Vissa av sjukdomarna går att behandla, men ibland ger sjukdomarna allvarliga men.

Namnlöst-1

Fästingar är ett slags kvalster och besläktat med spindeldjuren. Fästingar genomgår fyra stadier. Ägg, larv, nymf och vuxen. De kan övervintra och vaknar till liv när temperaturen närmar sig fem grader. Fästinghonan lägger sina ägg på marken. När de utvecklats till larver kan de ta sig upp på t.ex. en hare eller ett rådjur. På en hare eller ett rådjur kan det sitta hundratals larver.

Gå igenom hunden och katten varje dag och titta efter fästingar. Partier där hunden har mindre päls är det lättare för fästingen att bita sig fast.

Fästingar trivs i högt gräs och skuggiga och fuktiga miljöer.

Fästingar sitter stilla och väntar på att värddjuret ska gå förbi, kryper sedan upp och klamrar sig fast i pälsen för att sedan krypa vidare in mot huden, där den biter sig fast.

Om din hund eller katt får fästingar ska de snarast avlägsnas. Det finns speciella fästingplockare att köpa, men en pincett går också bra. Avlägsna hela fästingen. Vid ett enstaka fästingbett kan en svullnad eller rodnad uppstå och i de flesta fall klarar sig hunden från följdsjukdomar.

Om en del av fästingens huvud blir kvar i huden kan man ta en fin pincett och försiktigt dra bort den, säger Raad Askar, veterinär på Doctrivet Smådjursklinik. Från huvudet utsöndras fästingens saliv där det kan finnas bakterier som orsakar Borrelia, TBE och ehrlichios. Därför behöver huvudet avlägsnas för att mer bakterier inte ska komma in i kroppen. Om huvudet sitter kvar, kan det bli en lokal infektion runt bettet som är som en öppen port för bakterier. Infektionen kan även orsaka orsaka böld runt bettet, säger Raad.

En myt är att man kan sätta på olja, sprit eller nagellack för att kväva fästingen. Det som händer är att fästingen då dör och blir kvar i huden vilket inte är att rekomendera.

 

Borrelia är en bakterie som ca 20 % av fästingarna bär på. När fästingen suger blod kan bakterier överföras. Hunden kan få symtom som feber, trötthet, apati, aptitlöshet och smärtande leder. Mot borrelia finns antibiotikabehandling. Ehrlichios är en blodsjukdom, som orsakas av bakterier. Symtom som feber, trötthet, vinglighet och aptitlöshet kan uppträda. Ehrlichios behandlas med antibiotika.

Endast ett fåtal hundar drabbas av TBE i Sverige varje år. TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation. Symtomen är feber, trötthet, vinglighet. Mot TBE finns ingen behandling utan läker med tiden oftast ut av sig själv.

Det finns många olika preparat mot fästingar på marknaden, både receptfria och receptbelagda. Vissa läkemedel är starka och innehåller nervgift och åsikterna går isär om man vill använda det till sin hund eller inte. De starka produkterna kan ge biverkningar men är samtidigt ofta väldigt effektiva mot att hålla fästingarna borta.

Om veterinären misstänker att en hund eller en katt har en fästingburen infektion, undersöker han noga och tar flera prover. Mot borrelios och ehrlichios är prognosen god om antibiotika sätts in i god tid.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet