Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Hjälp fladdermusen i din trädgård

Hjälp fladdermusen i din trädgård

Fladdermusholk
Fladdermusholk

Av de 1000 arter av fladdermöss som påträffats i världen, har man endast hittat ca 15 stycken i norden. De bosätter sig gärna i våra trädgårdar och parker. Under taknocken, i skorstenen eller i jordkällaren är några av deras favoritställen.

Fladdermusen är det enda däggdjur som har utvecklat riktig flygförmåga likt fåglar. Det är frambenen (som liknar människans) som utgör djurets vingar. Fladdermusen ser inte särskilt bra vilket gör att den flyger med hjälp av ekolod, det vill säga att den oupphörligt låter högfrekvent ljud strömma ut. Dessa toner studsar mot föremål i djurets väg och kommer tillbaka till örat som då ger djuret en klar bild av vad som finns framför, t.ex. en insekt som är fladdermusens föda. Den jagar alltid på natten och flyger med öppen mun i knixiga rörelser. En fladdermus, som är törstig kan dricka medan den flyger strax över öppet vatten. (Våra svenska fladdermöss dricker inte blod!)

Förekomst

Det finns nästan 1000 arter av fladdermöss i världen, dock har endast ca 15 stycken påträffats i norden, som alla tillhör familjen vespertilionidae. Den vanligaste i Sverige är den nordiska fladdermusen. Den förekommer överallt även ibland i fjällterräng. Den kan ses jaga runt gatulyktor i städerna, men oftast i  allèträd och skogens granar. Flykten är inte särkilt snabb och den känns igen på de tvåfärgade rygghåren, mörka vid basen men guldfärgade vid spetsarna. Om man lägger om sitt tak under sommaren, så är det den nordiska fladdermusen man hittar under takpannorna. Men den bor gärna även i skorstenar. Under vintern är jordkällare och gruvgångar mycket populära bostadsplatser. Det vi människor kan hjälpa fladdermusen med är att sätta upp så kallade fladdermusholkar!  Helst i söderläge gärna i t.ex. i en gran ca 3-4 meter upp. Arten faller i vinterdvala. Den tillbringar vinterhalvåret (oktober till april) med att vara inaktiva. Deras kroppsfunktioner är då nedsatta och deras kroppstemperatur sjunker till omgivningens temperatur. Vid lägre temperaturer ökar djurets ämnesomsättning så att kroppstemperaturen inte går under noll grader. En fladdermus kan vakna upp om de blir störda eller för att värma upp sig. Ibland  byter de uppehållsplats under  vinterdvalan och fladdermusen hänger upp och ned, gärna tätt ihop för att spara värme.

Fortplantning

Vanligtvis sker parningen på hösten och sperman ligger kvar till våren då honan avlossar sina ägg. Hon är dräktig i ca 55 dygn. Ungarna föds från juni till augusti beroende på var i landet djuren håller till. Honan hänger upp och ned vid förlossningen, som är mycket smärtsam, eftersom ungarna är ganska stora.

Fiender

Fladdermusen har inte så många fiender katten och räven tycker att fladdermus smakar illa och vi människor låter den vara ifred annars är det olika rovfåglar som tar fladdermusen.

 

Peter Ulving

peter@vimeddjur.se

Källa: Nordens däggdjur – Författare Birger Jensen

Däggdjuren i Norden –  Författare: Torkel & Elisabeth Hagström

Våra vilda djur Författare Gert Engström & Harald Wiberg

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet